Izbira obutve glede na obliko stopal

Izbira obutve glede na obliko stopal

Poletje je že skoraj tu in z njim tudi čas za nakup nove obutve. Kdaj pa ste si vi nazadnje kupili nove čevlje? So se dobro prilegali vašim stopalom? Ali veste, da je pri nakupu novih čevljev poleg številke čevljev potrebno upoštevati tudi obliko vašega stopalnega loka?

Stopalni lok ima namreč zelo pomembno vlogo pri tem, kako udobna bo vaša obutev, saj določa, kako se vaše stopalo pritiska ob podlago. Stopalni lok gradi skupek mišic, kosti in kit, daje pa vam oporo in porazdeljuje težo enakomerno preko celotnega stopala.

Kako določiti obliko stopalnega loka? Nič lažjega! Obliko svojih stopal lahko najhitreje določite tako, da z mokrim stopalom stopite na papir ali karton, nato pa si natančno ogledate odtis svojega stopala oziroma stopalnega loka.

Tri oblike stopalnega loka

Glede na obliko poznamo tri tipe oblike stopalnega loka: nizek, srednji ali visok. Pa si poglejmo značilnosti vsakega tipa stopalnega loka.

Nizek stopalni lok1. Nizek stopalni lok (pronacija). O takšnem stopalnem loku govorimo takrat, ko notranji vzdolžni stopalni lok ni dovolj razvit. Zato se notranji del stopala pri hoji dotika tal oziroma je zelo blizu tlom. Takšen nizek stopalni lok lahko vodi do različnih težav s sklepi in k mišičnemu stresu.

Če boste ugotovili, da so vaša stopala sploščena, potem izberite obutev z ravnim in tršim podplatom, ki bo pripomogel do večje stabilnosti vašega stopala.

Nevtralni stopalni lok2. Nevtralni stopalni lok. Takšen tip stopala je med ljudmi najbolj pogost in ga smatramo za idealno obliko stopala. Ljudje s tem tipom stopala imajo namreč najmanj težav.

Če imate nevtralen stopalni lok, potem vam ni potrebno skrbeti, kakšne čevlje si boste priskrbeli. Izbirate lahko namreč med skoraj vsemi čevlji, ki so na voljo. Še posebej vam priporočamo obutev, ki je poudarjeno stabilna in ima trden srednji del podplata.

Visok stopalni lok3. Visok stopalni lok (supinacija). Je čisto nasprotje nizkemu stopalnemu loku. Ljudje, ki jih je narava obdarila s takšnim stopalnim lokom, imajo pogosto ekstremno napetost v mišicah. To pa zato, ker njihova stopala udarec ob tla zelo slabo absorbirajo.

Ko se boste odpravili v trgovino po nove čevlje, morate pri nakupu poskrbeti za to, da imajo čevlji ukrivljen mehak podplat in oblazinjen notranji del podplata, s katerim boste absorbirali udarec noge ob tla.

Izbira obutve glede na obliko stopal

Promocijski ali delovni brezrokavniki

Brezrokavnik

Za delo so običajno potrebna oblačila, ki so topla in praktična. Biti morajo funkcionalna in skrbeti, da nam je v njih udobno, poleg tega pa izpolnjevati še kakšno drugo potrebo, na primer zagotavljati primerno število žepov za orodje, potrebščine in podobno. Največkrat imamo v takšnem primeru v mislih delovne kombinezone, ki pa za marsikateri poklic ali delovno mesto niso najbolj primerni, poleg tega pa tudi niso kaj prida sodobni. Marsikdo se zato raje odloči za delovne hlače, poleg katerih se lahko nosijo ali jakne ali brezrokavniki. Tako se je z oblačili veliko lažje prilagoditi posamezni vrsti dela in tudi različnim vremenskih razmeram. Lahko se oblečemo v plasteh, torej po vzoru čebulice.

Hlače z jakno ali brezrokavnikom?

Delovne hlače so običajno udobne, imajo dovolj praktičnih žepov, pogosto ojačana področja na kolenih ali zadnjici, včasih pa se lahko tudi hitro iz dolgih spremenijo v kratke. Da bi bil tudi zgornji del tako praktičen, so na voljo različne jakne, ki so lahko tipične delovne ali pa gre hkrati za promocijski tekstil, s katerim zaposleni tudi oglašujejo podjetje oziroma blagovno znamko, za katero delajo. Promocijski in delovni tekstil je običajno iz materialov, ki so topli, vodoodporni in ne prepuščajo vetra, kar se tiče samega kroja, pa so gotovo najbolj praktične jakne, ki lahko z odstranitvijo rokavov postanejo tudi praktični brezrokavniki. Zlasti v prehodnih obdobjih je pri delu, kjer se zaradi fizične aktivnosti nekoliko segrejemo, jakna odveč, brezrokavnik pa je priročen, saj nas greje le po trupu. Še posebej nas greje po križu oziroma ledvičnem delu, kjer se hitro ohladimo, posledice pa niso nič kaj prijetne.

  • Delovni brezrokavnik Regatta Rockstone II

Delovni brezrokavniki pa so lahko tudi povsem samostojni, kar je pri pogosti uporabi še bolje. Pri podjetju Habeco, ki nudi pester program promocijskih izdelkov, tudi promocijskega tekstila, lahko na primer izberete med zimskimi brezrokavniki, ki imajo toplo polnilo in so modno prešiti. Odločite se lahko za brezrokavnike iz toplega flisa, iz materialov, ki zadržujejo veter, ali pa iz najrazličnejših platen. Izbira je seveda odvisna od namembnosti uporabe. Njihovi brezrokavniki so primerni tako za moške kot za ženske, na voljo v mnogih barvah, najbolje pa je to, da pri njih poskrbijo tudi za dotisk ali vezenje. Tako lahko brezrokavniki nosijo vaš logotip oziroma ime podjetja ali blagovne znamke, poleg tega pa so lahko tudi personalizirani. Če z njimi opremite vse svoje zaposlene, ni zapis imena nikoli odveč.

Brezrokavniki so modni tudi za prosti čas

Ženski brezrokavnik Regatta StageSeveda brezrokavnik ni namenjen zgolj delu, temveč ga marsikdo z veseljem obleče tudi za prosti čas. Sprehodi, planinski izleti, sprehod psa, hiter skok v trgovino, delo na vrtu – vedno pride prav vrhnje oblačilo, ki nas prijetno pokrije preko križa oziroma ledvic.

Brezrokavniki se podajo tako k džinsu kot k trenirki. To je zagotovilo, da se bo oblačilo, ki ga podarite v promocijske namene, vedno nosilo, torej bo vaš logotip viden na najrazličnejših lokacijah in pri najrazličnejših aktivnostih. Debelejše, podložene »jakne brez rokavov« se nosijo predvsem zunaj, medtem ko pride tanjši in mehkejši izdelek iz flisa prav tudi v notranjih prostorih, na primer takrat, ko se ogrevalna sezona še ni pričela, nas pa že nekoliko hladi.

Promocijski ali delovni brezrokavniki