Zakaj marsikateri podjetnik ne uspe?

Neuspešen poslovnež

Znano je, da komaj polovici ustanovljenih podjetij uspe prebroditi prvih pet let po nastanku in ustvarjati promet ter dobiček. Še največ težav pri tem nastane v vrstah mladih podjetnikov, ki se v podjetniške vode podajajo prvič in niso bili dovolj temeljiti pri načrtovanju ali pa so jim zagodle previsoke ambicije.

Pa ne le mladi, s težavami se soočajo tudi starejši podjetniki ter tisti, ki so v podjetništvo prišli iz drugih področij, ker so pač imeli idejo in veliko željo postati sam svoj šef. S tem seveda ni prav nič narobe, kajti vsak podjetnik potrebuje ustrezno motivacijo. A ta naj temelji na zdravih temeljih in realnosti.

Samo ideja ne bo dovolj

Slepa zaverovanost v svojo idejo in prepričanje, da bo ravno ta tista, ki bo spremenila svet, je pokopala že premnogo podjetnikov in njihovih podjetij. Že res, da je morda ideja dobra in ima potencial, a k temu je treba prišteti še marsikaj drugega in ne le odmahniti z roko, da bo za to še čas.

Ideja ni dovolj
Zgolj dobra ideja še ne zagotavlja uspešnega poslovanja.

Preveriti je potrebno trg in ugotoviti, ali sploh obstajajo kupci za to idejo oziroma produkt, obenem pa vreči pogled še na konkurenco. Kaj ta počne, ali jo je veliko, je kvalitetna? Brezglavo se nikakor ni dobro podajati v posel, če pred tem na mizi ni vseh potrebnih podatkov.

Slab poslovni načrt

Vsak uspešen podjetnik zna povedati, da je ključ do uspeha odličen poslovni načrt. Res je, ta vzame kar nekaj časa, saj je potrebno natančno določiti, kako se bo s poslom pričelo, kje in kdaj. Poslovni načrt naj zajema pregled vaše panoge, kako bosta potekala marketing in prodaja.

Potrebno je določiti tudi časovnico, kako bo posel potekal in se razvijal ter katere kadre bo podjetje potrebovalo, da bo delo nemoteno teklo. Ob vsem tem je potrebno predvideti tudi različna poslovna tveganja, kje se lahko zalomi in kako v tistem trenutku ukrepati.

Slab finančni načrt

Poleg slabega poslovnega načrta je seveda eden ključnih za propad podjetja tudi slab finančni načrt. Poslovna ideja je lahko še tako dobra, marketinški plan fenomenalen in izdelek za trženje fantastičen, toda če ni finančne podpore, bo vse skupaj hitro padlo v vodo.

Podjetje mora v prvem letu vedno pripraviti finančni načrt za vsak mesec posebej. Ko delo enkrat utečeno poteka, se potem naslednje leto pripravljajo plani po kvartalih in nazadnje na letni ravni. Vsekakor je potrebno na tem mestu poskrbeti tudi za računovodstvo.

Omahovanje in slaba samozavest

Dobro znana mantra podjetništva je samozavest. Samozavestni podjetniki so najbolj uspešni, prodajo največ in so najbolje sprejeti med poslovnimi partnerji in strankami. V primeru nizke samopodobe, pomanjkanja samozavesti in pretiranega omahovanja pa se podjetniku ne piše nič dobrega.

Priložnost je potrebno zgrabiti, ko se pojavi, in imeti za seboj dovolj znanja, na katerem temelji posel. Ste morda tip človeka, ki ima izjemne ideje, jih pa ne znate udejanjiti? Tudi to je lahko razlog za neuspeh. Omislite si nekoga, ki bo izvrševalec vaših idej v podjetju.

Konkurenca

Obstaja nekaj napak na področju konkurence, ki vas lahko stanejo posla. Prva je zagotovo, če konkurence sploh ne upoštevate. Pred pričetkom posla je pregled stanja konkurence na trgu nujen, da se pridobi kompletno sliko dogajanja in oceni potencial, po katerem lahko seže vaše podjetje.

Ni konkurence? Super, potem boste sami pobrali vse. No ni ravno tako. Odsotnost konkurence lahko namreč pomeni, da ni trga za vaš produkt. To je vedno znak, ko je potrebno dobro preveriti še povpraševanje, sicer se lahko pripeti, da boste garali za nekaj deset obstoječih kupcev.

Tudi v primeru, da je konkurence veliko, pa to nikakor ni najboljša novica. Stranke namreč vedno najbolj zaupajo podjetju, ki je na trgu že uveljavljeno, in kadar je takšnih podjetij že precej, to pomeni, da se boste zelo težko prebili do strank.

Zakaj marsikateri podjetnik ne uspe?

Team building povečuje učinkovitost zaposlenih

Team building

Podjetniki in delodajalci naj bi vedeli, kaj vse je tisto, kar lahko pripomore k še večjemu uspehu njihovega podjetja. V prvi vrsti je izjemno pomembno, kakšna je ekipa zaposlenih. Uspeh podjetja je namreč v veliki meri odvisen prav od njih. In če so zaposleni zadovoljni na svojem delovnem mestu, potem ni nikakršne skrbi, da bi delo opravljali slabo.

Vodilni v podjetju se vse pogosteje zavedajo, da morajo skrbeti tudi za občasno druženje izven delovnega prostora. Takšno druženje, ki ga lahko poimenujemo team building, se je še vedno izkazalo za zelo učinkovito, zato se ga na veliko poslužujejo vsi uspešni podjetniki.

Team building na prostem ali v restavraciji

Team building je torej oblika druženja delodajalcev in zaposlenih izven delovnega mesta, toda še vedno pod njegovim okriljem. Lahko poteka nekje v naravi, na primer v obliki piknika ali raftinga, lahko pa tudi v priljubljeni restavraciji.

Pravila so povsem odvisna od tega, kako se zaposleni in vodilni dogovorijo. Kakor koli že se odločijo, team building je v prvi vrsti namenjen druženju in zabavi. Poleg tega se ekipa lahko posveti tudi reševanju nekoliko težjih nalog in izzivov podjetja. Na ta način zaposleni bolj sproščeno pristopijo k stvari, zato je težava običajno odpravljena veliko hitreje.

Mlade ekipe se ga poslužujejo pogosteje

Če bi naredili raziskavo, kjer bi ugotavljali, katera podjetja so še posebej naklonjena team buildingu, bi kaj kmalu ugotovili, da so to podjetja, kjer je starost zaposlenih in vodilnih nekoliko nižja. Ta oblika druženja sicer ni nova, vendar se je veliko pogosteje poslužujejo mlajše generacije.

Vse večkrat trdno za njimi stojijo tudi starejše, saj so prišle do zaključka, da jim lahko team building v podjetje prinese veliko dobrega. Vse to lahko vpliva na poslovni uspeh in dobiček, ki je zagotovo eden izmed glavnih ciljev vsakega podjetnika.

Team building povečuje učinkovitost zaposlenih

Zakaj se odločiti za podjetništvo?

Podjetništvo

Podjetništvo vzbuja mešane občutke. Za nekatere pomeni uspešne posameznike, ki s svojim delom dokazujejo, da je mogoče tudi v današnjih težkih časih najti pravo pot in se izkazati, za druge je podjetništvo sinonim za vrsto težav, predvsem finančnih, ki jim ni nikoli videti konca. Res je, podjetništvo je lahko uspešno ali ne, pogosto pa je na uspeh ali neuspeh obsojeno že zato, ker se zanj ne odločimo iz pravega razloga.

Zakaj postati podjetnik?

Marsikdo se odloči za samostojno podjetniško pot zato, ker nima druge možnosti. S tem, da ustanovimo podjetje, ker smo izgubili službo in je drugje ne dobimo, ni prav nič narobe, če nam to služi kot motivacija za delo. Vendar pa mora biti v ozadju tudi dobra poslovna ideja. Odločitev za lastno podjetje potem, ko je naš delodajalec propadel, nima smisla, če se nameravamo ukvarjati z isto branžo, v kateri očitno ni dovolj zaslužka. Prvo vodilo je torej, da se moramo odločiti za podjetništvo v branži, ki ima prihodnost.

Poslovna ideja

Še ena od odločitev za podjetništvo spada med tiste, ki niso povsem »prostovoljne«. To je zaposlitev pri podjetju, ki je zgolj navidezna, v resnici pa iščejo ljudi, ki bi delali zanje, a v resnici kot samostojni podjetniki. Marsikdo je do takšnega dela skeptičen, a ima tudi svoje prednosti. Če vas kot s.p.-ja »vzamejo v službo«, si namreč pridobite tako mesečni zaslužek kot reference, ki vam lahko koristijo v prihodnje. Če delate za nekoga kot zunanji s.p., namreč nikjer ne piše, da ne morete svojih uslug ponuditi še komu in povedati, da ste z njimi že izkušeni.

Druga vrsta ljudi se odloči za podjetništvo zato, ker želijo, da bi njihovo znanje in njihovo delo, ki je doslej prinašalo dobiček komu drugemu, lahko bolje izkoristili v svoj prid. Znate nekaj, po čemer je dovolj povpraševanja? Ste strokovnjak na svojem področju? Lahko ponudite nekaj, česar drugi ne? To je gotovo najboljši možen začetek. Podjetništvo, ki vzklije iz povpraševanja in hkratne želje, da bi bili sami gospodar svojega časa in sami gospodar zasluženih financ, se običajno najbolje razvije ter uspe. Seveda pa je potrebno imeti poleg žilice za delo in žilice za nove ideje tudi žilico za trženje. Če ne znamo poskrbeti za prodajo svojih izdelkov in storitev, nam še tako dober proizvod prav nič ne koristi.

Marketing

Odločitev za podjetništvo mora biti torej postavljena na trdnih temeljih in dobro premišljena, kajti preobrazba svoje strasti iz hobija v posel ni enostavna. To pomeni, da je potrebno pred odločitvijo za registracijo podjetja pripraviti dober poslovni načrt, v katerem se nazadnje vse ujema in kaže, da nam je zagotovljen uspeh. Šele takrat, ko lahko pri vsakem vprašanju, ki vzklije iz poslovnega načrta, najdete rešitev in naredite kljukico, je odločitev za podjetništvo prava.

Zakaj se odločiti za podjetništvo?