Zakaj se odločiti za podjetništvo?

Podjetništvo

Podjetništvo vzbuja mešane občutke. Za nekatere pomeni uspešne posameznike, ki s svojim delom dokazujejo, da je mogoče tudi v današnjih težkih časih najti pravo pot in se izkazati, za druge je podjetništvo sinonim za vrsto težav, predvsem finančnih, ki jim ni nikoli videti konca. Res je, podjetništvo je lahko uspešno ali ne, pogosto pa je na uspeh ali neuspeh obsojeno že zato, ker se zanj ne odločimo iz pravega razloga.

Zakaj postati podjetnik?

Marsikdo se odloči za samostojno podjetniško pot zato, ker nima druge možnosti. S tem, da ustanovimo podjetje, ker smo izgubili službo in je drugje ne dobimo, ni prav nič narobe, če nam to služi kot motivacija za delo. Vendar pa mora biti v ozadju tudi dobra poslovna ideja. Odločitev za lastno podjetje potem, ko je naš delodajalec propadel, nima smisla, če se nameravamo ukvarjati z isto branžo, v kateri očitno ni dovolj zaslužka. Prvo vodilo je torej, da se moramo odločiti za podjetništvo v branži, ki ima prihodnost.

Poslovna ideja

Še ena od odločitev za podjetništvo spada med tiste, ki niso povsem »prostovoljne«. To je zaposlitev pri podjetju, ki je zgolj navidezna, v resnici pa iščejo ljudi, ki bi delali zanje, a v resnici kot samostojni podjetniki. Marsikdo je do takšnega dela skeptičen, a ima tudi svoje prednosti. Če vas kot s.p.-ja »vzamejo v službo«, si namreč pridobite tako mesečni zaslužek kot reference, ki vam lahko koristijo v prihodnje. Če delate za nekoga kot zunanji s.p., namreč nikjer ne piše, da ne morete svojih uslug ponuditi še komu in povedati, da ste z njimi že izkušeni.

Druga vrsta ljudi se odloči za podjetništvo zato, ker želijo, da bi njihovo znanje in njihovo delo, ki je doslej prinašalo dobiček komu drugemu, lahko bolje izkoristili v svoj prid. Znate nekaj, po čemer je dovolj povpraševanja? Ste strokovnjak na svojem področju? Lahko ponudite nekaj, česar drugi ne? To je gotovo najboljši možen začetek. Podjetništvo, ki vzklije iz povpraševanja in hkratne želje, da bi bili sami gospodar svojega časa in sami gospodar zasluženih financ, se običajno najbolje razvije ter uspe. Seveda pa je potrebno imeti poleg žilice za delo in žilice za nove ideje tudi žilico za trženje. Če ne znamo poskrbeti za prodajo svojih izdelkov in storitev, nam še tako dober proizvod prav nič ne koristi.

Marketing

Odločitev za podjetništvo mora biti torej postavljena na trdnih temeljih in dobro premišljena, kajti preobrazba svoje strasti iz hobija v posel ni enostavna. To pomeni, da je potrebno pred odločitvijo za registracijo podjetja pripraviti dober poslovni načrt, v katerem se nazadnje vse ujema in kaže, da nam je zagotovljen uspeh. Šele takrat, ko lahko pri vsakem vprašanju, ki vzklije iz poslovnega načrta, najdete rešitev in naredite kljukico, je odločitev za podjetništvo prava.

Zakaj se odločiti za podjetništvo?