Kako pomagajo terapevtska glasbila?

Terapevtska glasbila

Ste že slišali za glasbeno terapijo? Če niste, potem boste danes izvedeli nekaj zelo pomembnega. Glasbena terapija obstaja in dejansko deluje. Le kako tudi ne bi, ko pa smo ljudje kot čuteča bitja tako zelo povezani z glasbo, ki nas lahko spravi v dobro ali slabo voljo.

Tudi slednje seveda drži v primeru slabih spominov, ki so vezani nanjo, a za to ni nobene potrebe, če si le izberemo pravo glasbo ali zvok za svojo dušo in trenutno stanje duha. Tokrat vam bomo predstavili terapevtska glasbila, ki se jih uporablja v namene sproščanja na fizičnem, čustvenem in duhovnem področju.

Gongi

Za gong velja, da je eno najmočnejših terapevtskih glasbil, kar jih poznamo. Najbolj znani uporabniki in promotorji gongov so tibetanski menihi, ki njihovo moč umirjanja duha in koncentracije uporabljajo že dolga stoletja. Terapevtski gong pa lahko kupite tudi v Sloveniji.

Gong Sound Sun Saturn 40cm
Gong Sound Sun Saturn z udarjalko (Symphony.si)

V glasbeni trgovini Symphony International je tako denimo na voljo kitajski gong premera 25 ali 30 cm, ki ga dobite v kompletu z ličnim stojalom in udarjalko, na voljo pa so tudi drugi gongi različnih velikosti. Terapija z gongom se imenuje tudi zvočna kopel. To je vsekakor zelo prijetna in pomirjujoča izkušnja.

Druga terapevtska glasbila

Med drugimi terapevtskimi glasbili najdemo energijske zvočne ploščice, pa denimo terapevtske vilice, pri katerih omenimo, da zvenijo v času enega orbitalnega obdobja okoli sonca.

Terapevtske vilice Meinl Jupiter TTF-J
Terapevtske vilice Meinl Jupiter TTF-J (Symphony.si)

Tu je še rožena ropotulja, ki je narejena iz posebnih lesenih obročkov iz lesa siamskega hrasta. Se sprašujete, kako deluje takšno terapevtsko glasbilo? Predstavljajte si, da ob stresanju glasbila iz njega izvabite pomirjujoč zvok, ki je zelo podoben padajočemu slapu vode.

Kristalofon

Še eno terapevtsko glasbilo, ki je zelo priljubljeno med uporabniki zvočnih terapij, je kristalofon. Mogoče bomo še najbližje pravemu opisu glasbila, če rečemo, da gre za pojočo posodo. Kristalofoni so uglašeni različno. Nekateri na ton C, drugi na E in podobno.

Kristalofoni Thomann Crystal Singing Bowl
Kristalofoni Thomann Crystal Singing Bowl IFC (Symphony.si)

Frekvenca, s katero nas »poboža« to terapevtsko glasbilo, je navadno 440 Hz, lahko pa gre tudi za drugo frekvenco, odvisno od modela in namena glasbila. Na kristalofon igramo s pomočjo udarjalke ali posebnega obroča, ki je prav tako del kompleta.

Ročni boben

Ste mnenja, da boben ne more biti terapevtsko glasbilo? Pomislite na kakšno sceno iz filma, kjer se indijansko pleme posede okoli bobna in zajema energijo ob natančno odmerjenih udarcih in ritmih mojstra tega glasbila.

Ročni boben Freestyle Ashiko TOCA je nigerijski boben, ki je narejen iz enega kosa lesa. Boben je izdelan na način, da je nanj moč igrati sede ali stoje, pri čemer pa kakovost zvoka oziroma resonanca ostane nedotaknjena.

Kako pomagajo terapevtska glasbila?

7 razlogov, zakaj je e-kolo prava izbira za starejše

E-kolo za starejše

Čeprav ni skrivnost, da ima vožnja z e-kolesom številne koristi za zdravje, je vprašanje bolj kompleksno, če se osredotočimo na starejše kolesarje. S starostjo se na splošno pojavlja več zdravstvenih stanj in težav – zmanjšana mobilnost, večje tveganje za bolezni ter slabše kognitivne in motorične funkcije so težave, ki jih je treba obravnavati resno.

E-kolesarjenje je oblika vadbe, ki prinaša številne prednosti zlasti za starejše kolesarje. V tem članku vas bomo seznanili z najpomembnejšimi zdravstvenimi prednostmi e-kolesarjenja za starejše.

1. E-kolesarjenje lahko pomaga preprečevati bolezni

E-kolesarjenje aktivna vadba, ki se uvršča med aerobne športe. Pomaga izboljševati zdravje srca in ožilja (srca, pljuč in pretoka krvi). Zaradi tega lahko e-kolesarjenje dejansko pomaga pri preprečevanju bolezni, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen tipa II, rak in druge.

Električna kolesa zagotavljajo dobro ravnovesje med aktivno vadbo in počitkom, brez da bi se ustavili, saj lahko kolesarji uporabljajo visoko stopnjo pomoči pri poganjanju pedal. Na ta način si zagotovijo vadbo brez nepotrebne preobremenitve telesa.

2. Pomaga pri obvladovanju bolezenskih stanj in poškodb

Ena od slabosti tradicionalnega kolesarjenja je, da ni dostopno zlasti tistim, ki se spopadajo z boleznimi in telesnimi težavami. Dolgotrajno kolesarjenje je lahko zelo utrujajoče in na koncu pretežko za ljudi z boleznimi, kot so artritis, bolezni srca, sladkorna bolezen ali druge bolezni, povezane s starostjo, ter dejansko predstavlja tveganje za poškodbe.

Žensko električno kolo Giant Liv Tempt E+ 1
Žensko električno kolo Giant Liv Tempt E+ 1 (Extreme Vital)

Dokazano je, da e-kolesarjenje tudi pri starejših ljudeh z zdravstvenimi težavami, ki vplivajo na njihovo ravnotežje in obseg gibanja, pomaga izboljšati s starostjo povezane težave. Starejši lahko s pomočjo e-koles počasi krepijo moč, vzdržljivost in obseg gibanja.

3. Pripomore k lajšanju simptomov Parkinsonove bolezni

Po nekaterih raziskavah naj bi e-kolesarjenje celo pomagalo lajšati simptome Parkinsonove bolezni. Leta 2003 se je raziskovalec Jay Alberts s prijateljem, ki je imel Parkinsonovo bolezen, odpravil na kolesarjenje. Alberts je opazil, da je prijatelj, ki je vozil na zadnjem delu njegovega kolesa tandem, med potjo izboljšal svojo pisavo in splošne motorične funkcije.

Ker električna kolesa nudijo podobno pomoč kot tandemska kolesa – torej niso popolnoma odvisna od človeške moči, temveč dajejo dodatno spodbudo – so prednosti podobne. Alberts je zaključil, da vaje, kot je e-kolesarjenje, omogočajo starejšim, zlasti tistim z nevrološkimi obolenji, da izboljšajo in obvladujejo svoje simptome s tem aktivnim načinom življenja, ki jih ne poslabša ali utruja tako zlahka kot druge vaje.

4. Je varna in zanesljiva možnost

Na žalost se mora veliko starejših soočiti z dejstvom, da so omejeni tako z vidika fizičnih dejavnosti kot tudi z možnostmi prevoza. Ker je lahko vožnja s starostjo pogosto nevarna zaradi slabšega vida in motoričnih funkcij, nemalokrat postane celo prepovedana.

Na srečo se je e-kolesarjenje izkazalo kot varna in učinkovita aktivna možnost za vse. Pravzaprav obstaja nešteto osebnih pričevanj kolesarjev, ki so utrpeli večje telesne poškodbe ali stanja, med katerimi so kronične bolečine, zamenjave sklepov, težave s hrbtom, umetni srčni spodbujevalniki, diabetes, umetne okončine, visoka starost in drugo, ki so ugotovili, da jim je e-kolesarjenje zaradi enostavne uporabe in manjše obremenitve telesa pomagalo pri rehabilitaciji in vsakdanjih opravkih.

5. Pripomore k izboljšanju kognitivnih funkcij

Študije so pokazale, da lahko uporaba e-koles pomaga izboljšati kognitivne funkcije in zavira kognitivni upad. Kognitivne funkcije so procesi, ki izvajajo mentalne naloge obdelave informacij in so povezane tudi s spominom, ohranjanje dobre kognicije pa je izjemno pomembno za naše zdravje.

Če torej z aktivnostjo poskrbite za zdrave možgane, lahko preprečite in obvladate degenerativne bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.

6. Izboljša duševno zdravje

E-kolo starejšim omogoča način prevoza, ki jim prinaša občutek svobode, ki bi jim bil sicer lahko odvzet. Študije so pokazale, da kolesarji po vožnji z e-kolesom niso le bolj zadovoljni, temveč da se občutno izboljša tudi njihova samozavest.

Moško električno kolo Scott Sub Cross eRide 30
Moško električno kolo Scott Sub Cross eRide 30 (Extreme Vital)

Možnost gibanja zunaj, tudi če je zaradi povečane pomoči pri poganjanju pedal minimalna, zelo verjetno pripomore k temu, da se ljudje počutijo duševno bolj zdrave. Vozniki ugotavljajo, da se z lahkoto in bolj redno vozijo na daljše razdalje in da jim je to spremenilo življenje. In ne samo, da so postali bolj fit, tudi izboljšali so svoje razpoloženje in se odpravili od doma.

7. Z e-kolesom se lahko izboljša splošno kakovost življenja

Številni vozniki e-kolesa, ki so starejši od 60 let, so osebno ugotovili, da so si z e-kolesarjenjem lahko opomogli po nesrečah, kot so prometne nesreče, poškodbe in druga stanja.

Ta rehabilitacijska oblika vadbe ne le pomaga vrniti gibanje in aktivnost v življenje ljudi, temveč jim omogoča tudi, da se lahko vozijo na delo in z avtom, kar jim omogoča, da so dejavno vključeni v svojo skupnost.

7 razlogov, zakaj je e-kolo prava izbira za starejše

12 delov opreme, ki jih potrebujete za bordanje

Oprema za bordanje

Skoraj vsak zimski šport zahteva kar nekaj delov opreme, na katere ne smemo pozabiti, če želimo na snegu uživati in se sproščeno zabavati. Na desko pri bordanju zagotovo nihče ne bo pozabil, vendar pa to še zdaleč ni vse. Ker so temperature nizke in vremenske razmere nepredvidljive, moramo poskrbeti tudi za topla oblačila in primerno obutev.

V tem prispevku vam bomo predstavili osnovno snowboard opremo. Seveda smo zajeli vse, od najpomembnejših elementov pa do tistih, na katere lahko včasih kaj hitro pozabimo.

1. Deska za bordanje

Deska za bordanje je zagotovo del opreme, ki ga nihče ne bo pozabil doma, saj brez nje ne more deskati. Seveda si snowboard lahko tudi izposodite na smučišču, a je za ljubitelje deskanja bistveno, da imajo svojo lastno desko, ki je prilagojena njihovemu stilu bordanja.

Snowboard Salomon Assassin
Snowboard Salomon Assassin (Extreme Vital)

2. Čevlji za deskanje ali buci

Čevlji za deskanje so izredno pomemben del snowboard opreme. Če želite varno in sproščeno bordati, si morate priskrbeti kvalitetne buce, ki bodo dajali vaši nogi primerno podporo ter jo ohranjali toplo in suho. Le tako boste brez težav deskali cel dan.

3. Nepremočljiva termo oblačila

Če želite brezskrbno deskati in se ne sekirati zaradi padcev, morate imeti vodoodporna oblačila. Ko deskate, se žal ne morete izogniti snegu in ledu, zato so tu nepremočljive hlače izrednega pomena. Bunda in hlače morajo biti dobro izolirane, a vseeno zračne. Priporočljivo je imeti oblačila, na katerih se ne bo tako poznala umazanija, saj je deskanje šport, pri katerem neredko obtičite na tleh.

4. Čelada

Čelada vas bo ščitila pred morebitnimi poškodbami pri padcih, zato je nujen del vsakega deskarja.

Snowboard čelada Poc Auric Cut
Snowboard čelada Poc Auric Cut (Extreme Vital)

5. Vodoodporne rokavice

Rokavice so zagotovo ena od bistvenih stvari, ki jih ima deskar na snegu. Poskrbite, da si boste zagotovili tople rokavice za deskanje, ki bodo vaše roke grele in jih ščitile pred vetrom in snegom.

6. Zaščitna očala

Očala morajo biti seveda primerna za bordanje. To pomeni, da morajo popolnoma pokrivati oči, da morajo trdno stati na obrazu in da imajo dovolj kvalitetno steklo, ki vas bo učinkovito ščitilo pred UV žarki. Če bodo stekla še polarizirana, bodo še toliko primernejša.

Snowboard očala Smith I/O Mag XL
Snowboard očala Smith I/O Mag XL (Extreme Vital)

7. Toplo dolgo spodnje perilo

To je osnovni del vaše opreme. Prepričajte se, da je spodnje perilo primerne velikosti in da se vam odlično prilega, saj ne sme biti ne pretesno in ne preohlapno. Le tako bo namreč lahko dobro odvajalo pot, vas izoliralo in ohranjalo občutek udobja.

8. Tople nogavice

Kakovostno zasnovane nogavice so ravno tako ključnega pomena. Če vaše nogavice vpijejo vlago, boste imeli mokre in hladne noge, poleg tega pa se vam bodo naredili žulji. Zato je pomembno, da imate nepremočljive nogavice, ki morajo biti zračne in se hitro posušijo.

9. Topla bandana

Bandana je vsestransko uporaben trak, ki ga lahko uporabite tudi kot naglavni trak ali trak za znoj, kar je pri deskarjih zelo zaželeno. Ker se bandana lepo prilega vratu, vas bo grela tudi v vetrovnih in izredno mrzlih dneh.

Bandana Buff Coolnet UV+
Bandana Buff Coolnet UV+ (Extreme Vital)

10. Krema za sončenje

Ko se odpravljate od doma, ne smete pozabiti na obvezno kremo za sončenje, ki brani kožo pred sončnimi žarki. Veliko deskarjev pozabi, da je tudi v gorah nujna zaščita pred soncem, saj na kožo poleg sončnih žarkov vpliva tudi odboj sonca od snega. Iz snega se namreč odbije kar 80 % sončne svetlobe in zato je zaščita pred sončnimi žarki bistvenega pomena. Presenečeni bi bili, če bi vedeli, kako hitro se koža opeče na visoki višini ob lepemu vremenu. Seveda pa ne smete pozabiti niti na primerno zaščito ustnic, ki so še toliko občutljivejše.

11. Energijske ploščice, sadje, voda

Vsak zimski šport zahteva kar precej napora, zato je vedno dobro imeti s seboj kakšno energijsko ploščico. Pozabiti ne smete tudi na pijačo, da boste dobro hidrirani, saj ob nizkih temperaturah človek ne občuti tolikšne žeje kot poleti, a mora vseeno dovolj piti.

12. Telefon

Za vsak primer je pri sebi dobro imeti telefon, saj se lahko včasih znajdete v težavah. Z njim lahko naredite tudi kakšno lepo fotografijo za spomin. Ne pozabite, da se baterija na nizkih temperaturah veliko prej izprazni, zato ga doma ne pozabite napolniti.

12 delov opreme, ki jih potrebujete za bordanje

5 nasvetov glede uživanja športne prehrane

Uživanje športne prehrane

Če se pogosto ukvarjate s športom, boste slej ko prej, seveda če že niste, zašli v specializirano trgovino s športno prehrano, saj vam številni proizvajalci tovrstne prehrane obljubljajo izboljšane rezultate. Vedeti pa morate, da ne boste posegali po enaki prehrani, kot denimo posegajo vrhunski športniki, razen seveda, če ne sodite mednje.

Športno prehrano sestavlja hrana, ki jo telo športnika nujno potrebuje za delovanje. V resnici se prehrana športnikov ne razlikuje prav dosti od prehrane, ki jo sicer uživa splošna populacija. Ključna je le razlika med razmerji makrohranil ter količno zaužitih živil. Izpostaviti je treba še posebne dodatke k športni prehrani, kamor sodijo predvsem neesencialne snovi, ki pomagajo dosegati določene cilje športnika. Po njih naj posegajo zlasti vrhunski športniki, medtem ko so v večini primerov za rekreativce dopolnila le neracionalna poraba denarja.

1. Jedilnik športnika mora biti prilagojen naporu

Dodatki k prehrani vam nikakor ne bodo pomagali, če si kot športnik ne boste zagotovili primerne dnevne prehrane. Če pa vendarle vseh potreb ne boste mogli zaužiti z uživanjem prave hrane, lahko razmišljate tudi o dodatnih vnosih vitaminov, omega 3 maščobnih kislin in podobnem.

Živila, bogata z omega 3 maščobami

Dnevni jedilnik naj bo prilagojen vašemu naporu ter naj vsebuje prav vse, kar mora nujno vsebovati. Predvsem naj vključuje dovolj beljakovin, ogljikovih hidratov, omega 3 maščobnih kislin, vlaknin, mineralov in vitaminov.

2. Prepričajte se, da so dopolnila res učinkovita

Če je vaša športna prehrana dosegla optimalno raven, lahko posegate tudi po dodatkih, vendar se morate prepričati, da so res učinkoviti. Sicer pa smo že zapisali, da so dodatki predvsem namenjeni vrhunskim športnikom in veliko manj rekreativcem, saj večina od slednjih od njihove uporabe nima kaj dosti.

Dodatke za športno prehrano zato nakupujte izključno samo v preverjenih specializiranih trgovinah, kjer vam bo prodajalec znal ustrezno svetovati in vas ne bo zavajal z lažmi o učinkovitosti nekega dopolnila, kot se to na trgu, na žalost, kar pogosto dogaja.

3. Čez dan zaužijte po več manjših obrokov

Moški športniki dnevno potrebujejo nekje med 3000 in 4000 kalorij, športnice pa med 2000 in 3000. Količina potrebnih kalorij je seveda v veliki meri odvisna od vrste športa, starosti, celo od vremenskih pogojev in še česa drugega.

Športnikom priporočamo, da čez dan zaužijejo po več manjših obrokov. S tem boste na učinkovit način ohranili stopnjo krvnega sladkorja na dovolj visoki ravni, saj telo odvečno vneseno energijo “spravi” kot maščobo.

4. Prehrana na potovanju naj bo sestavljena iz pravih živil

Ker je za športnike značilno, da veliko potujejo, je dobro, da veste, kaj od živil je najbolje vzeti s seboj na pot. Športna prehrana na potovanju naj bo sestavljena predvsem iz sveže zelenjave, sadja, naravnih sokov, polnozrnatih žemelj, zdravih sendvičev, krekerjev ipd.

Zdrav sendvič in pomarančni sok

Na poti je treba ves čas piti tudi vodo, ki jo imejte vedno pri roki. Na poti prav tako poskrbite za redno prehranjevanje. Obiščite dobre restavracije, ki se vam lahko pri izbiri hrane popolnoma prilagodijo. Odličen izbor so npr. restavracije z italijansko prehrano, ker vam takšna hrana ponuja odličen vir kompleksnih ogljikovih hidratov.

5. Izogibajte se prekomernih obrokov z enostavnimi OH

Znano je, da lahki beljakovinski obroki športnikom omogočajo ohranjanje miselne zbranosti, medtem ko jih poseganje po enostavnih ogljikovih hidratih pripelje do zaspanosti in malodušja.

Če želite, da bi se kot športnik pa tudi sicer odlično počutili, nikakor ne mešajte omenjenih hranil.

5 nasvetov glede uživanja športne prehrane

Smučarske vezi – kaj morate vedeti

Smučarske vezi

Pred odhodom na zasnežene strmine se morate najprej pozanimati, kakšno opremo je najbolje izbrati. Ne glede na to, ali ste začetnik ali imate že kar nekaj smučarskega znanja, ni vseeno, s kakšno opremo se boste spuščali po strminah. Poleg vašega znanja je zelo pomembno, kako se boste počutili v izbrani opremi.

Morda ste za svoje zimske podvige kupili že skorajda vse, čaka pa vas še nekoliko zahtevnejši del nakupa, to je nakup smučarskih vezi. In če ne veste, katere izbrati, naj vas razveselimo, da ste se znašli na pravem mestu ob pravem času. Predstavili vam bomo nekaj najpomembnejših podatkov v povezavi z njimi. Pozorno sledite naši predstavitvi in se naučite kaj novega ter to upoštevajte tudi pri nakupu.

Splošno o smučarskih vezeh

Smučarske vezi so sestavljene iz glave in pete, ki ju povezuje nastavljivo ogrodje. Vsebujejo varnostne zavore, njihove nastavitve pa so odvisne od teže smučarja. Iz standardizirane številčnice lahko razberete jakost vzmeti v glavi in peti.

Smučarske vezi Marker Kingpin 10 100-125mm

Pred nakupom preverite, ali nastavitveni elementi povsem ustrezajo vašim smučem. Vezi so lahko na smuči pritrjene neposredno ali pa so del v smuči integriranega sistema, za katerega je značilno, da pripomore k boljšemu upogibu pod čevljem.

Pravilno montažo vezi lahko preverite tako, da pogledate, ali se označena sredina čevljev povsem ujema z označeno sredino smuči. Pred začetkom smučanja morate preveriti še vpetost čevljev v vezi. To lahko naredite na mestu z izrazitejšim nagibom naprej, vstran in z udarcem notranjega in zunanjega robnika ob snežno površino.

Če so čevlji pravilno vpeti pokaže tudi položaj zavor. Te morajo biti tik ob peti vezi.

Vrsta vezi glede na način smučanja

V trgovinah s smučarsko opremo boste lahko našli celo kopico vrst vezi za smuči. Izbirali boste lahko med vezmi za alpsko, turno, freestyle in freeride smučanje. Prav tako vam bodo na voljo vezi za tek na smučeh in za snowboarde ter vezi, ki so namenjene najmlajšim smučarjem.

Smučarske vezi G3 Ion 10 115mm

Ne glede na to, za katero vrsto smučarskih vezi se boste odločili, pa morajo njihove dimenzije ustrezati dolžini in širini vaših smuči.

Izbira vezi za tek na smučeh in snowboardanje

Če se odločate za nakup vezi za tek na smučeh ali snowboardanje, potem morate paziti predvsem na to, katera vrsta obutve bo kompatibilna z njimi. Nekateri modeli snowboardov se povsem ujemajo tudi z uporabo navadnih klasičnih čevljev, ki so namenjeni alpskemu smučanju. Za take se lahko odločite, če se ukvarjate z obema disciplinama.

Na koncu vam priporočamo, da vezi za smuči in tudi vso ostalo smučarsko opremo kupujete samo v trgovinah, kamor svoje izdelke postavljajo priznani proizvajalci. Le na ta način si boste zagotovili vrhunsko opremo za smučanje, s katero se boste varno vozili po zasneženih strminah.

Smučarske vezi – kaj morate vedeti

Smučanje v tujini in prevoz opreme

Prevoz smučarske opreme

Smučarska sezona je v polnem razmahu. Smučišča so polna smučarjev, ki se sproščajo med vijuganjem po smučišču. V primeru, da nameravate kmalu v tujino, razmislite o nakupu dodatne avtomobilske opreme in smučarske opreme za vas in vašo družino.

Avtomobil morate pred odhodom na smučanje ustrezno pripraviti na transport smučarske opreme. Ker marsikdo izmed nas rad opravi nakupovanje v tujini, je priporočljivo, da imate dovolj prtljažnega prostora. Slednjega lahko povečate z nosilci za smuči ali strešnimi kovčki. Vse je odvisno od tega, kaj nameravate prevažati.

Nosilci za smuči so prav tako tudi za uporabo poleti, saj lahko nanje navežete tudi drugo prtljago. Večina nosilcev je nastavljivih po višini in omogočajo zaklepanje predmetov s priloženo ključavnico.

Priprava avtomobila za odhod v tujino

Ni dovolj, da prtljago samo fiksirate z nosilci za smuči na streho avtomobila. Pomembno je, da avtomobil tudi ustrezno pripravite. Preverite tehnično brezhibnost vozila, količino prtljage in obvezno opremo. V prtljažnik dodajte tudi lopato, strgalo za led, vlečno vrv, verige, dodatno tekočino za stekla in dodatne rokavice.

Nosilci za smuči Nordrive

Na ta način boste pripravljeni na vse razmere na cesti, obenem pa boste upoštevali tudi tujo zakonodajo. V Avstriji je namreč obvezno, da imate s sabo verige za avtomobil ter da jih znate namestiti. V nasprotnem primeru boste sicer morda lahko vstopili v državo, v primeru sneženja pa je ne boste mogli zapustiti brez ustrezne opreme.

Pakiranje in prtljaga

Kvalitetni nosilci za smuči omogočajo transport smučarske opreme brez dodatnih komplikacij. Veliko voznikov se odloča med namestitvijo kovčka in nosilcev. Vse je odvisno od števila oseb, ki potujejo z vami, in količine ter vrste smučarske opreme.

V primeru, da imate večji avtomobil, so nosilci za smuči povsem dovolj. Nanje pritrdite deske, smuči in palice. Izberite takšne nosilce, ki imajo možnost zaklepanja, kar bo nepridipravom preprečilo odtujitev opreme.

V kolikor pa si lastite manjše vozilo ali imate veliko sopotnikov, raje kupite strešni kovček. Vanj lahko shranite tudi oblačila, kombinezone, čevlje, pelerine, smučarsko obutev in podobno. Ne pozabite pa na fiksiranje prtljage s trakovi ali mrežo, da ne pride do poškodb.

Smučanje v tujini in prevoz opreme

GoPro nastavki za najboljše adrenalinske posnetke

GoPro nastavki

Video posnetke si radi shranimo za spomin, jih delimo s prijatelji preko družbenih omrežij ali pa jih tudi zmontiramo v kratke filme, ki jih uporabimo za promocijo. Nekoč je bila za snemanje potrebna draga oprema, snemalne naprave so bile velike, obdelovanje posnetkov in njihovo montiranje pa je zahtevalo veliko znanja. Danes pa je po zaslugi sodobne tehnologije povsem drugače. Male športne kamere so dostopne tako rekoč vsakomur, spravimo jih lahko kar v žep, video pa hitro uredimo na svojem domačem računalniku.

Da je marsikateri posnetek videti še posebej drzen in predstavlja naše izkušnje tudi ob adrenalinskih podvigih ali v neugodnih razmerah, nam lahko pomagajo GoPro nastavki, s katerimi je uporaba športne GoPro kamere še bolj enostavna in učinkovita. Z njimi lahko malo kamero namreč dejansko namestimo kamor koli ter jo tudi uporabljamo kjer koli.

Osnovni GoPro nastavki

GoPro nastavek za čeladoKo se odločimo za nakup GoPro kamere, nas vedno zanimajo tako same lastnosti kamere kot tudi raznovrstni GoPro nastavki in dodatki, ki so nam na voljo za njeno uporabo. Zagotovo ne gre brez ohišja, ki omogoča snemanje v mokrem oziroma pod vodo ter brez tistih športnih nastavkov, ki omogočajo uporabo kamere pri različnih športih – na primer brez nastavka za pritrditev kamere na čelado, gorsko kolo ali kajak. Če bomo s kamero redno beležili svoje dogodivščine in so te pogosto adrenalinske, pa je potrebno še kaj.

Kakšen nastavek potrebujete?

Nekateri GoPro nastavki omogočajo, da je posnetek prav takšen, kot ste ga med snemanjem zaznali sami, torej iz vaše perspektive, pri drugih pa se lahko zanesete na to, da boste na posnetku prisotni tudi sami. Če želite biti del slike, lahko uporabite palico za snemanje oziroma »selfie stick«, pri čemer pa je treba poudariti, da boste imeli ob snemanju eno roko zasedeno. V tem primeru torej ne boste mogli početi nečesa, kjer je uporaba rok nujna. Da bi bili vaši podvigi varni, na njih pa se boste nahajali tudi sami, je kamero potrebno pritrditi kam drugam, na primer na vaš najljubši športni pripomoček (kanu, sup desko, čoln, rolko, snežno desko …).

GoPro dodatki

Kaj pa, če želite dogodivščino ujeti tako, da sami ne nastopate v njej? Takrat so vam na voljo različni GoPro nastavki. Najbolj priročen je pas za namestitev kamere, s katerim si kamero pritrdite na lastno telo oziroma na prsi. Obe roki boste imeli prosti in lahko boste varno posneli svojo pot v gore, smučanje, kolesarjenje …

Pri razmišljanju o GoPro nastavkih seveda ne pozabite, da boste kamero kdaj uporabljali tudi v mirnem okolju, kjer bo ta lahko postavljena stacionarno. Takrat ne bo odveč, če vam bo na voljo preprosto stojalo.

GoPro nastavki za najboljše adrenalinske posnetke