12 delov opreme, ki jih potrebujete za bordanje

Oprema za bordanje

Skoraj vsak zimski šport zahteva kar nekaj delov opreme, na katere ne smemo pozabiti, če želimo na snegu uživati in se sproščeno zabavati. Na desko pri bordanju zagotovo nihče ne bo pozabil, vendar pa to še zdaleč ni vse. Ker so temperature nizke in vremenske razmere nepredvidljive, moramo poskrbeti tudi za topla oblačila in primerno obutev.

V tem prispevku vam bomo predstavili osnovno snowboard opremo. Seveda smo zajeli vse, od najpomembnejših elementov pa do tistih, na katere lahko včasih kaj hitro pozabimo.

1. Deska za bordanje

Deska za bordanje je zagotovo del opreme, ki ga nihče ne bo pozabil doma, saj brez nje ne more deskati. Seveda si snowboard lahko tudi izposodite na smučišču, a je za ljubitelje deskanja bistveno, da imajo svojo lastno desko, ki je prilagojena njihovemu stilu bordanja.

Snowboard Salomon Assassin
Snowboard Salomon Assassin (Extreme Vital)

2. Čevlji za deskanje ali buci

Čevlji za deskanje so izredno pomemben del snowboard opreme. Če želite varno in sproščeno bordati, si morate priskrbeti kvalitetne buce, ki bodo dajali vaši nogi primerno podporo ter jo ohranjali toplo in suho. Le tako boste brez težav deskali cel dan.

3. Nepremočljiva termo oblačila

Če želite brezskrbno deskati in se ne sekirati zaradi padcev, morate imeti vodoodporna oblačila. Ko deskate, se žal ne morete izogniti snegu in ledu, zato so tu nepremočljive hlače izrednega pomena. Bunda in hlače morajo biti dobro izolirane, a vseeno zračne. Priporočljivo je imeti oblačila, na katerih se ne bo tako poznala umazanija, saj je deskanje šport, pri katerem neredko obtičite na tleh.

4. Čelada

Čelada vas bo ščitila pred morebitnimi poškodbami pri padcih, zato je nujen del vsakega deskarja.

Snowboard čelada Poc Auric Cut
Snowboard čelada Poc Auric Cut (Extreme Vital)

5. Vodoodporne rokavice

Rokavice so zagotovo ena od bistvenih stvari, ki jih ima deskar na snegu. Poskrbite, da si boste zagotovili tople rokavice za deskanje, ki bodo vaše roke grele in jih ščitile pred vetrom in snegom.

6. Zaščitna očala

Očala morajo biti seveda primerna za bordanje. To pomeni, da morajo popolnoma pokrivati oči, da morajo trdno stati na obrazu in da imajo dovolj kvalitetno steklo, ki vas bo učinkovito ščitilo pred UV žarki. Če bodo stekla še polarizirana, bodo še toliko primernejša.

Snowboard očala Smith I/O Mag XL
Snowboard očala Smith I/O Mag XL (Extreme Vital)

7. Toplo dolgo spodnje perilo

To je osnovni del vaše opreme. Prepričajte se, da je spodnje perilo primerne velikosti in da se vam odlično prilega, saj ne sme biti ne pretesno in ne preohlapno. Le tako bo namreč lahko dobro odvajalo pot, vas izoliralo in ohranjalo občutek udobja.

8. Tople nogavice

Kakovostno zasnovane nogavice so ravno tako ključnega pomena. Če vaše nogavice vpijejo vlago, boste imeli mokre in hladne noge, poleg tega pa se vam bodo naredili žulji. Zato je pomembno, da imate nepremočljive nogavice, ki morajo biti zračne in se hitro posušijo.

9. Topla bandana

Bandana je vsestransko uporaben trak, ki ga lahko uporabite tudi kot naglavni trak ali trak za znoj, kar je pri deskarjih zelo zaželeno. Ker se bandana lepo prilega vratu, vas bo grela tudi v vetrovnih in izredno mrzlih dneh.

Bandana Buff Coolnet UV+
Bandana Buff Coolnet UV+ (Extreme Vital)

10. Krema za sončenje

Ko se odpravljate od doma, ne smete pozabiti na obvezno kremo za sončenje, ki brani kožo pred sončnimi žarki. Veliko deskarjev pozabi, da je tudi v gorah nujna zaščita pred soncem, saj na kožo poleg sončnih žarkov vpliva tudi odboj sonca od snega. Iz snega se namreč odbije kar 80 % sončne svetlobe in zato je zaščita pred sončnimi žarki bistvenega pomena. Presenečeni bi bili, če bi vedeli, kako hitro se koža opeče na visoki višini ob lepemu vremenu. Seveda pa ne smete pozabiti niti na primerno zaščito ustnic, ki so še toliko občutljivejše.

11. Energijske ploščice, sadje, voda

Vsak zimski šport zahteva kar precej napora, zato je vedno dobro imeti s seboj kakšno energijsko ploščico. Pozabiti ne smete tudi na pijačo, da boste dobro hidrirani, saj ob nizkih temperaturah človek ne občuti tolikšne žeje kot poleti, a mora vseeno dovolj piti.

12. Telefon

Za vsak primer je pri sebi dobro imeti telefon, saj se lahko včasih znajdete v težavah. Z njim lahko naredite tudi kakšno lepo fotografijo za spomin. Ne pozabite, da se baterija na nizkih temperaturah veliko prej izprazni, zato ga doma ne pozabite napolniti.

12 delov opreme, ki jih potrebujete za bordanje