Kako ohraniti iskrico v dolgoročni zvezi?

Iskrica v dolgoročni zvezi

Dolgoročna zveza je lahko čudovita in izpolnjujoča, a včasih se sčasoma pojavi izziv. Iskrica se zdi, da počasi ugaša. Nekateri pari se znajdejo v situaciji, kjer poželenje in erotika nista več tako močna kot na začetku. Vendar pa obstaja nekaj načinov, kako ohraniti iskrico v dolgoročni zvezi.

V nadaljevanju si bomo ogledali nekaj preprostih, a učinkovitih strategij, ki vam lahko pomagajo ohraniti strast in povezanost v vašem dolgotrajnem partnerstvu. Ne skrbite, niste edini, a na vama je, da v svoje življenje vrneta sonce in nasmešek.

Komunikacija je ključ

Prvi in najpomembnejši korak k ohranjanju iskrice v dolgoročni zvezi je odprta in iskrena komunikacija. Pogovarjajte se o svojih željah, potrebah, pričakovanjih in fantazijah. Mnogi pari se bojijo izražati svoje želje, saj se bojijo, da bi bili zavrnjeni.

Vendar pa ravno v odkriti komunikaciji tiči ključ za ohranjanje povezanosti med osebama v razmerju. Pogovor o svojih željah vama omogoči, da se bolje razumeta. Lahko si omislita raziskovanje fantazij z uporabo spletnih portalov, kot je urgenca.com, ali pa raziskujeta nove reči v spalnici in skupaj odkrijeta, kaj se vama dopade. Ko si izmenjujeta ideje, ustvarita vzajemno razumevanje in se zbližata na čustveni ravni.

Skupno preživljanje časa

Pomemben vidik ohranjanja iskrice v dolgoročni zvezi je skupno preživljanje časa zunaj spalnice. Pari pogosto postanejo udobni in se osredotočijo le na svoje vsakodnevne naloge. Začnita znova raziskovati svet skupaj.

Skupno preživljanje časa
Pojdita na potovanje in se znova povežita na čustveni ravni.

Sprehodi v naravi, obiski muzejev, potovanja ali preprosto večerje v restavracijah so odličen način, kako ponovno povezati odnose. Novi dražljaji in skupne izkušnje lahko poskrbijo za večjo vzajemno povezanost.

Iskanje skupnih hobijev

Skupni hobiji so odličen način za ohranjanje povezanosti v dolgoročni zvezi. Izbira hobija, ki obema ustreza, vama omogoča, da preživita kakovosten čas skupaj in delita skupne interese. Tudi to poveča občutek povezanosti in vaju spomni, zakaj sta se sploh zaljubila drug v drugega.

Izbira hobija je odvisna od vajinih interesov, morda bosta skupaj začela igrati šport, se vpisala v plesni tečaj ali začela raziskovati umetnost in kulturo. Ne glede na izbiro bo skupno preživljanje časa pripomoglo k povečanju povezanosti in pozitivne energije.

Ohranjanje individualnosti

Poleg skupnih aktivnosti je pomembno ohraniti tudi svojo individualnost. Vsak partner mora imeti svoj čas in prostor za osebno rast in razvoj. Ohranjanje lastnih interesov in hobijev pomaga ohraniti zanimanje in privlačnost v zvezi.

Ohranjanje individualnosti
Vzemite si čas zase in ohranite svojo individualnost.

Ne pozabite, da ste samostojna oseba, tudi če ste del dolgoročne zveze. Ko vsak partner neguje svoje osebne interese, se lahko oba vračata v zvezo s svežim in pozitivnim pristopom. Veliko parov se razide zaradi občutka omejenosti s strani partnerja.

Vzdrževanje fizičnega zdravja

Fizično zdravje ima velik vpliv na intimno življenje v dolgoročni zvezi. Skrb za svoje telo in zdravje je pomembno, saj se s starostjo in rutino lahko pojavijo telesne spremembe, ki vplivajo na spolno privlačnost. Vadba, zdrava prehrana in redni obiski zdravnika lahko pomagajo ohranjati fizično kondicijo in vitalnost.

Prav tako je pomembno skrbeti za svoje čustveno in duševno zdravje. Stres, anksioznost in depresija lahko vplivajo na željo po intimi s partnerjem, ki je sila pomembna, zato je v takšnem primeru koristno poiskati pomoč in podporo.

Kako ohraniti iskrico v dolgoročni zvezi?

7 trikov, kako do manjše porabe goriva

Manjša poraba goriva

Lastnike avtomobilov, poleg rednih servisov in morebitnih popravil, finančno »boli« še točenje goriva. Gre za strošek, ki bi ga vsi radi vsaj nekoliko zmanjšali, če bi bilo to le mogoče. Pa je? Seveda je! Z uporabo nekaj preprostih trikov lahko precej zmanjšate porabo goriva.

Gre tudi za nekatere stvari, ob katerih morda sicer zgolj odmahnete z roko. Dejstvo pa je, da vsaka malenkost prinese svoj prispevek, ki je na koncu meseca lahko kar precejšen. Preverite torej spodnjih 7 trikov, kako do znižanja porabe goriva.

1. Prilagodite stil vožnje

Vsak voznik ima nekoliko drugačen stil vožnje. Nekateri so ekstremno previdni in se striktno držijo vseh predpisov, drugi radi vozijo malce hitreje, tretji se poženejo ob zeleni luči, kot bi tekmovali in ne vozili le od križišča do križišča.

Agresivna vožnja močno vpliva na povečano porabo goriva, pri čemer pa voznik ne pridobi ničesar, saj ga na naslednjem križišču znova ustavi rdeča luč ali drugo vozilo. Prav tako takšen način vožnje ni varen in povzroča hitrejšo obrabo materiala ter zvišuje druge stroške. Ko v daljavi opazite rdečo luč, zavirajte z motorjem in ne v prostem teku z nogo na zavori.

2. Redno vzdrževanje vozila

Če želimo, da bo motor vozila deloval optimalno in tako trošil tudi gorivo, je nujno, da je vzdrževan. In ne gre zgolj za motor, ki lahko v določenih primerih potroši precej več goriva že zato, ker kakšna malenkost ne deluje, kot bi morala.

Reden servis avtomobila
Tudi reden servis avtomobila vpliva na porabo goriva.

Lahko so krive vžigalne svečke, črpalka goriva, lovljenje obratov in podobno. K večji porabi goriva prispevajo tudi obrabljene pnevmatike, ki se večkrat zavrtijo v prazno in ne nudijo dobrega oprijema, kar kompenziramo z načinom vožnje. Prav tako se poraba goriva poveča, kadar imamo na vozilu nameščene pnevmatike, ki niso namenjene določenemu letnemu obdobju.

3. Ne točite goriva do vrha

Enako, kot velja za večje število potnikov ali kramo v prtljažniku, tudi teža goriva, ki ga prevažamo s seboj, vpliva na porabo. Če to ni nujno in se ne vozimo kam daleč, potem nima smisla točiti goriva do vrha. Raje pojdite na bencinsko črpalko enkrat ali dvakrat več na mesec, saj se vam bo poznalo v denarnici.

4. Reducirajte uporabo električnih naprav

Uporaba električnih naprav v vozilu prav tako vpliva na porabo goriva, saj zahteva več moči motorja, ki mora skrbeti tudi za polnjenje akumulatorja. Če temperatura ni pretirano visoka, ni nobene potrebe po klimatski napravi. Tudi polnjenje pametnih naprav terja svoj davek. Saj veste, kamen na kamen, palača.

5. Izogibajte se prometnim konicam

Če je le mogoče, se ognite vožnji v času prometnih konic. Nenehno speljevanje in zaviranje ter vožnja v prvi in drugi prestavi so razlogi za povečano porabo goriva. Tudi stanje v koloni ne mine brez porabe, kajti motor je ves čas prižgan.

6. Ne uporabljajte akumulatorja ob ugasnjenem vozilu

Ko imate doma piknik, morda radi prižgete avtoradio in si popestrite dogajanje, a bo to praznilo vaš akumulator, kar pomeni, da ga bo ob naslednji vožnji potrebno polniti.

Prazen akumulator vozila
Pazite, da se vam akumulator ne bo popolnoma izpraznil.

Pozorni bodite tudi, da ugasnete vse električne porabnike v vozilu, ko parkirate in ugasnete motor. V prvi vrsti zato, da ne bi imeli naslednjič težav s praznim akumulatorjem, pa tudi zato, ker bo motor ob zagonu potreboval precej več moči.

7. Pospravite strešne nosilce

Aerodinamika je eden ključnih elementov pri porabi goriva. Prav zato oblikovalci po celem svetu snujejo karoserije, ki bi zaradi svoje oblike omogočale karseda nizko porabo goriva.

Čeprav je strešni kovček izdelan z mislijo na to in je aerodinamičen, pa to ne pomeni, da bi ga morali voziti naokoli kar tako, ker se vam ga ne da pospraviti. Enako velja za strešne nosilce, saj prav vsak element na vozilu, ki odstopa od karoserije, povzroča dodaten zračni upor in obremenjuje motor.

7 trikov, kako do manjše porabe goriva

Zakaj pločevino rezati z laserjem?

Rezanje pločevine z laserjem

Napredek na vseh področjih je v zadnjih desetletjih naravnost impresiven. Tudi v kovinsko predelovalni industriji ni nič drugače. Prihajajo nove in nove naprave, izboljšave na področju tehnologije in obdelave različnih materialov. Vse skupaj vodi v pohitritev izdelave, hitrejši napredek in nižje cene.

To je še posebej pomembno s stališča varovanja okolja, zniževanja negativnih pritiskov nanj, manjše porabe energije in vsega ostalega, kar ima v predznaku »zeleno«. Seveda povsem brez vpliva zaenkrat še ne gre, se pa stvari pomikajo v pravo smer. In zakaj pločevino rezati z laserjem?

Izjemno natančna in hitra obdelava

Ker pri laserskem razrezu prihaja do manjšega prenosa toplote na kovino kot sicer, je jasno, da s tem v zvezi pride tudi do manjših deformacij, ki kasneje zahtevajo še dodatno obdelavo izdelka. Laserski razrez je sila natančen in ga lahko uporabljamo za izrez zapletenih oblik.

Gre za razrez, ki ni le natančen, ampak tudi zelo hiter. Danes si vsi želimo, da bi bila naša naročila obdelana takoj in bi naročeno prejeli čimprej. V primeru laserskega razreza kovin in še posebej pločevine je to zagotovo najhitrejša pot do končnega izdelka.

Prihranek pri porabi energije

V primerjavi z drugimi načini razreza pločevine ima laserski, poleg hitrosti in natančnosti, še eno prednost. Porabi se namreč precej manj energije, kar je velika prednost – še posebej v teh časih, ko cene energije letijo v nebo. Seveda laser potrebuje električno energijo, a ni nepomembno, za katero napravo gre.

Laserski razrez pločevine
Laser omogoča hitro in natančno rezanje pločevine.

Sodobna tehnologija je napredovala in še vedno napreduje z velikimi koraki. V tem pogledu je nujno spremljanje in redno posodabljanje strojne opreme v podjetju, ki se ukvarja z razrezom kovin. Seveda gre za precejšen začetni strošek, ki pa se na koncu vendarle izkaže za upravičenega. Takšno podjetje poleg nižjih stroškov pridobi tudi na konkurenčnosti.

Manj odpada, nižja cena

Laserski razrez je izjemno natančen, kar podjetju za razrez pločevine omogoča, da pri svojem delu pridela kar najmanj odpada. V tem pogledu to pomeni, da iz določene količine pločevine izdela več končnih izdelkov, kar nenazadnje poceni samo izdelavo.

Če vštejemo še hitrejšo pot do izdelka, manj vložene energije, lahko zaključimo, da je zaradi tega na koncu zadovoljen tudi kupec. In ne zgolj zaradi hitrosti. Izdelek je tudi cenejši.

Manjši vpliv na okolje

Vpliv na okolje je večji v primeru zastarelih naprav, ki porabijo preveč energije in ustvarjajo veliko odpada. Pri tem moramo misliti še na strupene snovi, ki se lahko v kovinsko predelovalni industriji sproščajo v vodo in zrak. Podjetje, ki se zaveda vpliva na okolje in želi narediti nekaj dobrega, je vedno v koraku s časom.

Lahko bi rekli, da je podjetje KOVINC v tem pogledu pravi vzorčen primer tudi na področju laserskega razreza pločevine. Pri tem namreč uporabljajo najsodobnejše tehnološke rešitve, kar jim omogoča konkurenčno prednost in manjši negativen odtis na okolje.

Izpostaviti velja napravo Prima Power Platino Fiber EVO 1530, ki na tem področju sodi med najboljše in ima na okolje minimalen vpliv. Ker ima vgrajeno tudi avtomatsko regalno skladišče z 10 razkladalnimi in nakladalnimi mesti, ni potrebe po operaterju in dodatnih prostorskih kapacitetah.

Zakaj pločevino rezati z laserjem?

Kako do resne zveze in poroke?

Resna zveza

Večina si nas želi v življenju spoznati popolnega partnerja, imeti z njim družino in varen dom, kamor se vračamo vsak dan. Nekateri svojo večno ljubezen spoznajo povsem po naključju, spet drugi morda nekoliko bolj premišljeno. Govorimo seveda o uporabi spletnih zmenkov.

Pa je na ta način sploh mogoče priti do resne zveze in morda celo večne zaobljube? Rekli bi, da vsekakor, a vendarle odvisno od tega, kje iščemo partnerja in na kakšen način. V prvi vrsti mora vsak pri sebi razčistiti s tem, kakšna zveza ga zanima.

Ste za resno?

Obstajajo ljudje, ki si nadvse želijo resnega partnerja, a tudi takšni, ki morda potrebujejo le prijateljstvo, iz katerega bi se kasneje razvilo kaj več. In kakšna je razlika? Razlika je v tem, da lahko oboje iščemo na spletnih portalih za samske, kot je ona-on.com, a s pomembno razliko.

Ona-on.com
Do resne zveze z uporabo spletne aplikacije Ona-on.com.

Tisti, ki iščejo resno zvezo, bodo precej kmalu to jasno izpostavili. Ali v spletnem klepetu ali pa na zmenku v živo. Dogaja se, da se srečata dve osebi, ki nimata popolnoma enakih želja za začetek in takšnega zmenka je nato dokaj hitro konec. Čisto nič ni narobe z iskanjem prijateljstva, ki bi se morda kasneje razvilo v kaj več. Težava je v različnih pričakovanjih.

Nekateri so zgolj za romanco in dopisovanje

Lahko bi rekli, da so na spletnih portalih za samske zares različni karakterji ljudi. In to je seveda dobrodošlo, sicer bi bil naš svet preveč enoličen. Tisti, ki iščejo romanco, hrepenijo po trenutkih z všečno osebo, s katero pa se (vsaj na začetku) vendarle ne bi resno vezali.

Za tiste, ki jih zanima zgolj resna zveza, je to kar nekoliko nesprejemljivo. Obstaja pa še skupina ljudi, ki išče nove prijatelje in nekoga za dopisovanje ter krajšanje časa. Čeprav bi morda menili drugače, pa se tudi iz dopisovanja lahko rodi lepa zgodba in morda celo kakšna resnejša partnerska zveza, ki jo krona poroka.

Vzemite si čas

Hitenje je največja napaka pri iskanju partnerja za resno zvezo. Nekateri so enostavno preveč neučakani, ne zmorejo biti sami in jih bremeni samski status. To se opazi tudi v komunikaciji ter hitenju, s katerim pa na žalost odvrnejo marsikaterega snubca ali simpatijo.

Za te reči si je potrebno vzeti čas, kajti ljubezen zori iz dneva v dan. Preden za nekoga rečemo, da smo z njim v resni zvezi, ga moramo dobro spoznati. In seveda velja tudi obratno. Medsebojni odnos naj se razvija po naravni poti, dopustite svojim čutom in čustvom, da povedo, kdaj je pravi čas za naslednji korak v vašem življenju.

Je vaš cilj poroka?

Morda malce »pretrdo«. Zahtevati od nekoga, da se poroči, verjetno ni najbolj pametno. Čeprav gre za nadvse romantično idejo, pa lahko z njo marsikoga prestrašite. Tudi takšnega, ki bi se morda poročil, a nikakor ne bi želel tega sprejeti kot pogoj, da se sploh začne spoznavati z vami.

Do poroke naj vodi naravna pot. Tudi pari, ki niso uradno vezani, so lahko v življenju zelo srečni in imajo krasne družine. Pomembno je, da oba čutita enako.

Kako do resne zveze in poroke?

Resna zveza ali avantura?

Resna zveza ali avantura

Ste samski in tuhtate, na katerega izmed spletnih portalov za samske se prijaviti? Teh je namreč na voljo kar nekaj. Tako domačih kot tujih, pri čemer pa odličen vmesnik v slovenskem jeziku poskrbi, da se te meje docela zabrišejo. A vsi ti portali in aplikacije se vendarle razlikujejo.

Nekatere so namenjene zgolj resnim zvezam, medtem ko druge favorizirajo nekoliko manj obvezujoč odnos in avanture. Da ne bo pomote, prav nič ni narobe, kakor koli že se odločite. Človek je kdaj v fazi življenja, ko morda potrebuje zgolj nekaj družbe, malce zabave, ki pa mora biti obojestranska želja.

Kdaj iskati resno zvezo?

Za resno zvezo se običajno odločamo, ko smo že nekaj časa samski. Denimo, da smo se ločili oziroma razšli s prejšnjim partnerjem. Nemalokrat so vmes tudi otroci in pred naslednjo zvezo je zagotovo nujno zaključiti s starim razmerjem in pri sebi razjasniti vse pojme.

Resna zveza
Ste prepričani, da ste pripravljeni na novo resno zvezo?

Nekaj najslabšega, kar lahko storimo, je, da se po končani zvezi takoj znova zapletemo. Takrat se kaj hitro pripeti, da niti ne vemo, ali si sploh želimo zveze in ali ni vse skupaj zgolj krinka, da bi se skrili pred težkimi mislimi, ki nas po razhodu s partnerjem navdajajo.

V resno zvezo zgolj povsem prepričani

Prepričani v to, da si takšne zveze želimo. Ker bomo tako nastopili, bo nekdo v to tudi verjel in nam zaupal. S tujimi čustvi se ne gre igrati, zato je treba imeti v glavi dobesedno »pospravljeno« vse, kar se zgodovine tiče, prav tako pa razčistiti tudi o ciljih za prihodnost.

Ko najdemo partnerja, ki nam je podoben in med nami steče kemija, je prepozno za hiter umik. Prav zato je treba na trg samskih stopiti s čisto glavo in odkrito ter nedvoumno željo po resnem razmerju. Z odkritostjo si pridobivamo simpatije in v tem primeru nam bo partner vedno stal ob strani.

Kaj pa avanture?

Čisto nič ni narobe, če si človek morda želi zgolj popestritve in morebitne nedolžne avanturice na ljubezenskem področju. Seveda le v primeru, da oseba nasproti deli popolnoma enake želje, sicer bo na koncu zgolj veliko solza in razočaranja.

Avantura
Z avanturami, če so pričakovanja enaka, ni prav nič narobe.

Avanture neredko zajemajo tudi bolj intimen odnos, pri čemer nikoli ne izostane erotika in njen močan naboj, ki dve osebi poveže do te mere, da razmišljata le še o skupnih trenutkih na samem. Morda se komu zdi nenavadno, a tudi iz takšnih razmerij se lahko rodi kaj resnega.

Previdno pri avanturah!

Sladke avanture so neznansko mamljive in tudi lepe, a velja opozoriti na eno stvar. Čeprav mnogi menijo, da se ne da priti do resnega razmerja, pa se dogaja tudi to, da se dva sprva samo zabavata, kasneje pa pristaneta v resnem in srečnem razmerju. Kljub temu pa velja biti pozoren na določene spremembe.

Navadno je tako, da se ob kakšni vroči avanturi, ki se večkrat ponovi, nekdo v paru zaljubi. Težava je namreč v tem, da druga oseba tega ne čuti in ne vrača. Na ta način se lomijo srca in točijo solze, zato je treba biti pred takšnim razmerjem popolnoma pomirjen pri sebi in omejiti pričakovanja.

Resna zveza ali avantura?

Zakaj je ovitek za telefon tako pomemben?

Ovitki za telefon

Nekateri odgovor na vprašanje iz naslova že dobro poznajo, nekateri pa ga še bodo. A bolje je poznati odgovor, še preden ga občutiš na lastni koži. Mobilni telefoni so danes imenovani za pametne, kar dejansko tudi so. Omogočajo nam prenašanje pisarne v lastnih žepih, skrbijo za komunikacijo, zabavo in povezanost na svetovni splet.

Ob vsem naštetem je jasno, da so posledično velikokrat v naših rokah, na mizi, v avtomobilu in drugje. Na ta način pa kaj hitro pride do nezgode, ko se naprava poškoduje, ali pa pride celo do popolnega uničenja in nedelovanja mobilnega telefona. Katastrofa!

Obvezno zaščitite svoj mobilni telefon

In tu pridejo do izraza ovitki za telefon, ki poskrbijo, da večina od zgoraj naštetega ne doleti vaše dragocene naprave. Prav nič nenavadnega ni, če ima danes nekdo v žepu mobilni telefon, ki v svoji celotni vrednosti presega minimalno, morda celo povprečno neto plačo v Sloveniji.

Soft gel TPU ovitek za Huawei P20 Pro

Človek zaradi visokih cen že tako težko pride do želenega aparata, potem pa mu ta po nesreči pade po tleh in se poškoduje. Prava mala katastrofa, saj verjetno nima zavarovanja za takšen primer nezgode, obenem pa potrebuje mobilni telefon praktično ves čas na razpolago.

Popolna zaščita mobilnega telefona

Z ovitki za telefon boste poskrbeli za zaščito njegovih robov in hrbtišča ter delno tudi za zaščito prednje strani. A za popolno varnost dragocenega aparata je vendarle dobro uporabiti še samolepilno zaščito iz kaljenega stekla, s katero boste poskrbeli za varnost zaslona, ki je velikokrat na udaru.

Kaljeno zaščitno steklo za Samsung S20

Tisti, ki se zavedajo, da s svojim stilom življenja lahko skoraj zagotovo pričakujejo kakšen padec ali nenaden udarec po mobilnem telefonu, pa bi se nemara raje odločili kar za etui, ki v celoti pokrije in zaščiti njihov telefon.

Preklopni etui za iPhone

Če potrebujete nasvet, kje kupiti kakovosten ovitek, etui, kaljeno steklo ipd. za zaščito pametnega telefona, naj omenimo spletno trgovino ilovemobi.si. Tam boste vsekakor našli dovolj raznovrstne in cenovno ugodne ponudbe, zato izgovorov za nezaščiten mobilnik enostavno ne bi smelo biti.

Zakaj je ovitek za telefon tako pomemben?

Violina – zgodovina in sestavni deli

Violina

Violina spada med najmanjše predstavnike godalnih inštrumentov. Njeno ime in oblika izhajata iz renesančnega inštrumenta viole oziroma viole da braccio. Violino sicer označujemo tudi z izrazom gosli. Godalo vsebuje štiri strune, ki jih štejemo in označujemo po višini tonske uglasitve od zgoraj navzdol.

Zvok violine obožuje veliko ljudi, verjetno tudi zato, ker gre za inštrument, ki najbolj spominja na človeški glas. Velja za enega od najpopularnejših inštrumentov, saj se pojavlja v klasični, jazz, rock in elektronski glasbi ter tudi v drugih zvrsteh. Predstavili vam bomo kratko zgodovino violine, nato pa bomo pozornost namenili še njenim sestavnim delom.

Tako violine kot sestavne dele zanje lahko kupite v glasbeni trgovini Symphony. Celotno ponudbo si lahko ogledate tudi na spletu: https://www.symphony.si/godala/violine.

Zgodovina violine

Zgodnji predniki sodobne violine so se pojavili v obdobju velikih civilizacij. Starodavno glasbilo, ki se je imenovalo gusle, je bil prednik današnje violine. Imel je le eno struno, narejeno iz konjskih dlak.

Gusle

Najstarejši goslarji naj bi bili turški in mongolski jezdeci iz notranje Azije. Njihove gosli so imele po dve struni iz konjske žime, nanje pa se je igralo z lokom, ki je bil lesena palica z napeto konjsko žimo. Kjer se danes na violini nahaja polž, je bila na guslah izrezana konjska glava.

Mongolske gosli iz 10. stoletja, imenovane morin-khur, imajo štirioglat trup. Tudi pri tem inštrumentu je namesto polža izrezljana glava konja. Lok je narejen iz konjske žime in lesa cedre. Gosli s tremi strunami izhajajo iz Irana, sestavljene so bile iz okroglega trupa, vratu in treh slonokoščenih vijakov.

Posebej zanimive so še skandinavske intarzijsko okrašene gosli. Pod štirimi melodičnimi strunami so še štiri sozveneče strune, ki so uglašene tako, da nihajo z melodičnimi.

Violina je sedanjo obliko dobila okoli leta 1550. V tem času se je skupaj z violo, violončelom in kontrabasom razvila do popolnosti. Njen razkošen in močan zvok je s pomočjo različnih tehnik postajal vse izrazitejši.

Sestavni deli violine

Violino sestavljajo glava, vrat in trup. Glava je sestavljena iz polža, vijačnice in vijakov za uglaševanje. Vrat vključuje ubiralko, največkrat iz ebenovine, konča pa se z vijačnico in polžem, čez katerega so napete strune.

Violina - sestavni deli

Zgornji del trupa vsebuje pokrov, ob strani je obod in spodaj dno. Lesena kobilica je postavljena na sredino pokrova in podpira strune ter sodeluje pri nastajanju zvoka. Medtem ko z lokom drsimo prek strun, kobilica vibrira. Če želimo zmanjšati vibriranje, lahko nanjo pritrdimo dušilec.

Pod kobilico se nahaja strunik. Nanj so pripete strune in štirje mali kovinski vijaki, ki omogočajo fino uglaševanje. Na tem delu je še gumb, ki z vezjo drži strunik, ter duša, ki je postavljena v notranjost trupa violine kot podpora kobilici. Na sredini pokrova se nahajata še dve reži oziroma luknji. Na zgornjem delu violine se za lažjo držo namešča podbradnik, na sprednji strani pa je mostiček, ki omogoča oporo na ramo.

Violina zaradi svojega posebnega in čistega zvoka velja za izjemno priljubljen inštrument. Mnogi svetovno poznani skladatelji so svoje najboljše skladbe pisali prav za violino, ki je prav tako eden od osnovnih inštrumentov simfoničnega orkestra.

Violina – zgodovina in sestavni deli

Glasbena trgovina na Gorenjskem

Glasbena trgovina na Gorenjskem

Ste z gorenjskega konca in iščete glasbeno trgovino na Gorenjskem? Ste že slišali za Symphony International d.o.o.? Glasbena trgovina se nahaja v Britofu pri Kranju, v njej pa najdete prav vse, kar je povezano s glasbo. Na spletu omenjeno trgovino najdete na povezavi www.symphony.si. Vabimo vas, da obiščete spletno stran in se prepričate o široki in cenovno ugodni ponudbi.

Se želite naučiti igrati na določeno glasbilo?

Se želite pričeti učiti glasbeni inštrument? Že znate igrati, vendar želite boljše glasbilo? Ste profesionalni glasbenik, ki si z igranjem služi kruh? Prav v vsakem od naštetih primerov bo glasbena trgovina Symphony za vas poskrbela naravnost odlično.

Pohvalijo se lahko tako s pestro izbiro različnih glasbil in glasbenih pripomočkov kot tudi s pestrostjo strank, ki trgovino obiščejo. Med zvestimi obiskovalci in kupci so namreč različne glasbene šole, glasbene institucije, glasbeni studii, orkestri, pa tudi posamezni ljubitelji glasbe.

Trgovina z glasbili od A do Ž

Podjetje Symphony International d.o.o. posluje že od leta 2002, s prodajo glasbil pa se je začelo ukvarjati leta 2004. Zelo pomembno je tudi dejstvo, da svoje izdelke hitro dobavijo in dostavijo.

Glasbena trgovina Symphony ponuja ogromno različnih glasbil. V njej najdete vse od tolkal, klaviatur, trobil, bas kitar, kitar, pihal, elektronskih in akustičnih bobnov pa do različne glasbene opreme, kot so oprema za oder, oprema za studio, notna literatura, oprema za DJ-je in podobno.

Glasbeni instrumenti

Vsa glasbila so priznanih blagovnih znamk, med katerimi naj omenimo le nekaj najbolj poznanih – Yamaha, Bach, Gewa in Sielam.

Trgovina z glasbeno opremo in prijaznimi zaposlenimi

Trgovina s glasbeno opremo se lahko pohvali s tem, da vam bodo v njej svetovali pravi glasbeniki, ki živijo in dihajo za glasbo. Vsi zaposleni so strokovnjaki na svojem področju, usmerjeni pa so v poznavanje različnih kategorij glasbil. Svojemu delu so predani in se vedno znova potrudijo, da vsaki stranki maksimalno ustrežejo.

Tako bodo tudi vam pomagali s pravimi informacijami. Lahko ste prepričani, da boste dobili najboljše nasvete o vsem, kar boste želeli izvedeti. Pomagali vam bodo izbrati pravo glasbilo za vas ali vašega otroka, prisluhnili bodo vsem vašim željam in potrebam, na različne glasbene instrumente vam bodo tudi zaigrali. Bodite prepričani, da boste iz trgovine odšli z nasmehom na obrazu.

Trgovina z glasbili pa se lahko pohvali tudi s tem, da ponuja daljše preizkusno obdobje glasbila pred samim nakupom. Omenjeno preizkusno obdobje je zelo pomembno še posebej za godala, saj lahko šele čez nekaj časa ugotovite, kako se glasbilo med igranjem dejansko odziva.

Izkoristite možnost nakupa preko spleta

V primeru, da želite prihraniti svoj dragoceni čas, pa lahko trgovino z glasbili obiščete kar iz udobja naslonjača. Kot smo že omenili, se glasbena trgovina Symphony nahaja tudi na spletu.

Kategorije v spletni trgovini so razdeljene na brenkala (kitare, ukulele in pribor za brenkala), godala (violine, viole, violončela, kontrabasi, pribor za godala), glasbila s tipkami (električni klavirji, električne klaviature, harmonike, pribor za klaviature), pihala (fagoti, klarineti, kljunaste flavte, oboe, orglice, prečne flavte, saksofoni, pribor za pihala), tolkala (bobni, činele, elektronski bobni, ksilofoni, marimbe, timpani, vibrafoni, zvončki, …), trobila (baritoni, krilovke, korneti, pozavne, rogovi, trobente, …), ozvočenje, studijsko opremo (mešalne mize in torbe za mešalne mize), kable in konektorje ter glasbene pripomočke (držala, glasbene vilice, knjižice za note, masti in olja, metronomi, …).

Brskanje po ponudbi trgovine je povsem enostavno, prav tako pa tudi sam nakup izdelka. Obiščite glasbeno trgovino Symphony tudi vi in se prepričajte o njihovi pestri ponudbi.

Glasbena trgovina na Gorenjskem

Pranje perila v samopostrežni pralnici v Luciji

Pranje perila Lucija

Živite na Obali in v stanovanju nimate prostora za pralni ter sušilni stroj? Ste tam preko tedna, zaradi študija ali dela, vendar ne želite perila voziti v pranje na stalni naslov? Ste morda prišli na dopust, pa ste vzeli premalo oblačil ali so se ta prehitro umazala? Rešitev je pralnica perila v Luciji, kjer lahko hitro in enostavno operete vse svoje perilo, ne da bi vam bilo potrebno kupovati pralna sredstva. Ta so namreč že vključena v ceno in se avtomatično dozirajo.

Kje je nova pralnica perila?

Pralnica perila Operi.si se nahaja v Luciji, in sicer pri TPC Lucija (nasproti Mercatorja), za popolne napotke pa kliknite tukaj.

Lokacija pralnice perila

Pralnica je povsem samopostrežna, kar pomeni, da prinesete perilo, ga potisnete v stroj in plačate za pranje in sušenje tako, da v stroj vstavite kovance. Pranje traja 40 minut, sušenje pa običajno pol ure. Dolžina trajanja sušenja sicer znaša do 99 minut, torej lahko sušite tudi težje perilo, ki se bolj napoji z vodo, na primer odeje.

Kakšne prednosti prinaša pralnica perila?

Najbolj očitna prednost je ekonomičnost. Če želite prati in sušiti perilo doma, je treba kupiti tako pralni kot sušilni stroj, kar je velik strošek. Vsi pa tudi vemo, da gospodinjski stroji danes niso tako trpežni, kot so bili nekoč – če domači stroj deluje pet let, ste lahko veseli. Stroške prinašajo tudi pralna sredstva, torej detergent za pranje in mehčalec, vračunati pa je potrebno še porabo električne energije in vode. Pralnica perila pa poskrbi za vse. Vi le vstavite kovance in z ničemer več se vam ni potrebno obremenjevati.

Samopostrežna pralnica

Pralnica perila ima še eno veliko prednost: hkrati lahko operete in posušite večjo količino perila kot v klasičnem pralnem stroju, saj je kapaciteta večja. Tako lahko operete tudi velike kose perila.

Pranje perila je lahko sproščujoče!

Če ste tudi vi med tistimi, ki nimajo nikoli dovolj časa zase, je pralnica perila odlična odločitev. Medtem ko pralni stroj pere, lahko namreč počnete kaj prijetnega ali skočite v trgovino in po drugih opravkih. Na zaslonu pralnega in sušilnega stroja je namreč izpisano, kako dolgo bo trajal program, tako da se lahko pravočasno vrnete po svoje perilo. Sicer pa si lahko v tem času privoščite tudi sprostitev ob kavi s kakšno prijateljico.

Pranje perila v samopostrežni pralnici v Luciji

Kdaj so potrebne inštrukcije angleščine?

Inštrukcije angleščine

Kadar koli se pri osvajanju nekega novega znanja zatakne, je najbolje poskrbeti za pomoč. Tudi za inštrukcije angleščine, če se zatika pri jeziku. Inštrukcije angleškega jezika najpogosteje iščejo srednješolci, vendar inštruktorji pogosto ugotavljajo, da razlog za slabo znanje ne tiči v srednji šoli, temveč izhaja že iz osnovne šole. Dijaki namreč pogosto ne znajo niti osnov, zato so lahko inštrukcije angleščine tudi dolgotrajne, zagotovo pa zahtevne in naporne.

V čem je običajno težava? Ko pridejo dijaki na inštrukcije, običajno povedo, da načeloma nimajo težav, edino »časi« jim ne gredo. Inštrukcije angleščine seveda hitro pokažejo, da to ni res, saj jim manjka tudi znanje drugih slovničnih pravil ter prav tako besedni zaklad. A ker so »časi« v srednjih šolah na testih resnično pomembni, se seveda najprej osredotočijo na to. V čem je težava? Težko je reči. Struktura povedi ter oblike posameznih stavčnih členov glede na različne čase niso nič posebnega: treba se jih je pač naučiti na pamet!

Inštrukcije angleščine torej dijaka v prvi fazi postavijo pred dejstvo, da se je treba pravila »časov« dejansko naučiti, saj se jih sicer ne da pravilno uporabljati. S tem, ko se jih »napiflajo« in jih dosledno uporabljajo, jih bodo nazadnje ponotranjili in pričeli uporabljati avtomatično pravilno. Žal to marsikomu ne uspe, in ne glede na to, da hodi na inštrukcije angleščine, ostane zgolj pri naučenemu z muko. Priznati je treba, da nekaterim jeziki enostavno ne ležijo, da se morajo za njihovo znanje truditi precej bolj od drugih, in da jim tuj jezik nikoli ne postane nekaj naravnega.

Kdaj so potrebne inštrukcije angleščine?