Zakaj pločevino rezati z laserjem?

Rezanje pločevine z laserjem

Napredek na vseh področjih je v zadnjih desetletjih naravnost impresiven. Tudi v kovinsko predelovalni industriji ni nič drugače. Prihajajo nove in nove naprave, izboljšave na področju tehnologije in obdelave različnih materialov. Vse skupaj vodi v pohitritev izdelave, hitrejši napredek in nižje cene.

To je še posebej pomembno s stališča varovanja okolja, zniževanja negativnih pritiskov nanj, manjše porabe energije in vsega ostalega, kar ima v predznaku »zeleno«. Seveda povsem brez vpliva zaenkrat še ne gre, se pa stvari pomikajo v pravo smer. In zakaj pločevino rezati z laserjem?

Izjemno natančna in hitra obdelava

Ker pri laserskem razrezu prihaja do manjšega prenosa toplote na kovino kot sicer, je jasno, da s tem v zvezi pride tudi do manjših deformacij, ki kasneje zahtevajo še dodatno obdelavo izdelka. Laserski razrez je sila natančen in ga lahko uporabljamo za izrez zapletenih oblik.

Gre za razrez, ki ni le natančen, ampak tudi zelo hiter. Danes si vsi želimo, da bi bila naša naročila obdelana takoj in bi naročeno prejeli čimprej. V primeru laserskega razreza kovin in še posebej pločevine je to zagotovo najhitrejša pot do končnega izdelka.

Prihranek pri porabi energije

V primerjavi z drugimi načini razreza pločevine ima laserski, poleg hitrosti in natančnosti, še eno prednost. Porabi se namreč precej manj energije, kar je velika prednost – še posebej v teh časih, ko cene energije letijo v nebo. Seveda laser potrebuje električno energijo, a ni nepomembno, za katero napravo gre.

Laserski razrez pločevine
Laser omogoča hitro in natančno rezanje pločevine.

Sodobna tehnologija je napredovala in še vedno napreduje z velikimi koraki. V tem pogledu je nujno spremljanje in redno posodabljanje strojne opreme v podjetju, ki se ukvarja z razrezom kovin. Seveda gre za precejšen začetni strošek, ki pa se na koncu vendarle izkaže za upravičenega. Takšno podjetje poleg nižjih stroškov pridobi tudi na konkurenčnosti.

Manj odpada, nižja cena

Laserski razrez je izjemno natančen, kar podjetju za razrez pločevine omogoča, da pri svojem delu pridela kar najmanj odpada. V tem pogledu to pomeni, da iz določene količine pločevine izdela več končnih izdelkov, kar nenazadnje poceni samo izdelavo.

Če vštejemo še hitrejšo pot do izdelka, manj vložene energije, lahko zaključimo, da je zaradi tega na koncu zadovoljen tudi kupec. In ne zgolj zaradi hitrosti. Izdelek je tudi cenejši.

Manjši vpliv na okolje

Vpliv na okolje je večji v primeru zastarelih naprav, ki porabijo preveč energije in ustvarjajo veliko odpada. Pri tem moramo misliti še na strupene snovi, ki se lahko v kovinsko predelovalni industriji sproščajo v vodo in zrak. Podjetje, ki se zaveda vpliva na okolje in želi narediti nekaj dobrega, je vedno v koraku s časom.

Lahko bi rekli, da je podjetje KOVINC v tem pogledu pravi vzorčen primer tudi na področju laserskega razreza pločevine. Pri tem namreč uporabljajo najsodobnejše tehnološke rešitve, kar jim omogoča konkurenčno prednost in manjši negativen odtis na okolje.

Izpostaviti velja napravo Prima Power Platino Fiber EVO 1530, ki na tem področju sodi med najboljše in ima na okolje minimalen vpliv. Ker ima vgrajeno tudi avtomatsko regalno skladišče z 10 razkladalnimi in nakladalnimi mesti, ni potrebe po operaterju in dodatnih prostorskih kapacitetah.

Zakaj pločevino rezati z laserjem?