Zakaj je najem razvlažilca zraka odlična izbira?

Najem razvlažilca zraka

Dobra kakovost zraka v našem domu je ključnega pomena za naše zdravje in dobro počutje. Vendar pa se včasih soočamo s težavo preveč vlažnega zraka v prostoru, kar lahko povzroči številne težave. Prekomerna vlažnost zraka namreč negativno vpliva na zdravje.

Povzroči tudi pojav plesni in glivic ter škoduje pohištvu in notranjim prostorom. Na srečo obstaja preprosta rešitev za te težave. Razvlažilec zraka! Pa si oglejmo, zakaj previsoka vlažnost zraka ni dobra in kako lahko najem razvlažilca zraka pomaga pri reševanju teh težav.

Vpliv na zdravje

Preveč vlažen zrak v prostoru lahko negativno vpliva na zdravje. Visoka vlažnost ustvarja idealne pogoje za razmnoževanje plesni, glivic in pršic, ki nekaterim ljudem povzročajo alergijske reakcije, draženje dihalnih poti in celo astmatične napade. Poleg tega lahko prekomerna vlaga v prostoru povzroči tudi težave s kožo.

Razvlažilec zraka Frisema
V podjetju Frisema v najem ponujajo več razvlažilcev zraka.

Te se kažejo na različne načine, denimo kot srbečica, izpuščaji ali ekcemi. Da je zrak v prostoru prevlažen, nakazuje še zatohel vonj po vlažni kleti, občutek, da je zrak težak in ga težko vdihnemo, ter kapljice na oknih. Še posebej so na udaru prostori s povečano količino vlage, kot sta kuhinja in kopalnica.

Težave s plesnijo

Plesen je ena najpogostejših težav, povezanih s preveliko vlažnostjo zraka v prostoru. Običajno se pojavi na stenah, stropih, pohištvu in drugih površinah, kjer je prisotna vlaga. Poleg estetskih težav plesen predstavlja tudi resno grožnjo za zdravje.

Izpostavljenost plesni lahko povzroči težave s dihanjem, draženje oči, kože in alergijske reakcije, kar je bilo že omenjeno, dodati pa velja, da imajo največ težav v tem primeru lahko kronični bolniki z različnimi boleznimi. Prav zaradi vsega naštetega ne gre zanemariti dejstva, da moramo v bivalnih prostorih poskrbeti za primerno stopnjo vlažnosti zraka.

Škoda na pohištvu in notranjih prostorih

Prekomerna vlaga v prostoru lahko povzroči tudi škodo na pohištvu, leseni konstrukciji in notranjih prostorih. Pretirana vlažnost povzroči deformacijo lesa, rjo na kovinskih površinah in razmikanje talnih oblog. Ta škoda navadno zahteva draga popravila ali celo zamenjavo pohištva in notranje opreme.

Precej cenejša možnost je nakup higrometra, ki je merilec vlage v zraku in ga dobimo že za dobrih 10 evrov. S tem podatkom pa smo nato mnogo bolj samozavestni pri tem, ali morda potrebujemo dodatno razvlaževanje ali zgolj nekoliko bolj redno prezračevanje prostorov.

Najem razvlažilca zraka je praktična in učinkovita rešitev za odpravljanje težav s preveč vlažnim zrakom v prostoru. Omogoča vam, da za določeno obdobje najamete razvlažilec zraka in ga ne kupujete. Eno izmed podjetij na tem področju je Frisema d.o.o., ki trenutno ponuja kar 20 kakovostnih razvlažilcev zraka za najem.

Prednosti najema razvlažilca zraka

Najem razvlažilca zraka ima kar nekaj prednosti:

  • Omogoča vam prilagodljivost in možnost preizkusa različnih modelov razvlažilcev zraka, da ugotovite, kateri najbolje ustreza vašim potrebam.
  • Ni potrebno skrbeti za vzdrževanje in servisiranje naprave, saj je to odgovornost podjetja, pri katerem ste najeli razvlažilec.
  • Pri najemu razvlažilca zraka ne potrebujete velikega začetnega vložka, kot bi ga sicer imeli ob nakupu lastne naprave.
  • Najem razvlažilca zraka je še posebej priporočljiv v primeru večjih obnov stanovanja, po poplavi, nezgodi s počeno vodovodno cevjo ipd.
Zakaj je najem razvlažilca zraka odlična izbira?

5 priporočil za izbiro popolne vzmetnice

Izbira popolne vzmetnice

Nobena skrivnost ni, da je kakovosten spanec za zdravje in dobro počutje izjemno pomemben. Nanj vpliva veliko dejavnikov, med drugimi zagotovo tudi vzmetnica. Le popolna vzmetnica omogoča nemoteno in zdravo spanje skozi celo noč. S kakovostno izbrano vzmetnico boste pozabili na bolečine v vratu, križu, kolkih in bokih.

Na prodajnih policah lahko zasledite bogato izbiro najrazličnejših vzmetnic. Izbirate lahko med trdimi, manj trdimi, mehkimi in srednje mehkimi vzmetnicami. Priljubljene so tako vzmetnice iz naravnih kot tudi sintetičnih materialov, pa takšne za lajšanje bolečin v križu, hrbtu in vratu, vzmetnice proti potenju, za pomirjanje in aromaterapijo. Vsa našteta ležišča so zaščitena proti pršicam, prahu in bakterijam.

Sami pa se morate odločiti za najboljšo vzmetnico, ki vam bo prinesla naspana jutra in veliko energije za vaše prihajajoče dni. V nadaljevanju vam navajamo 5 priporočil, kako si lahko najlažje zagotovite odlične vzmetnico za vas, vašega otroka ali mladostnika. Pri nakupu nove vzmetnice upoštevajte vsa priporočila.

  • Matisan Komfort

Svetujemo vam, da nakup vzmetnic opravite na https://megapohistvo.si/spalnica/lezisca-in-vzmetnice, saj ležišča ponudnika Mega Pohištvo nudijo vse, kar je potrebno za dober spanec. Nekaj vrhunskih izdelkov iz njihove ponudbe si lahko ogledate tudi v zgornji galeriji.

1. Vzmetnica naj bo narejena iz kakovostnih materialov

Le najbolj kakovostni materiali, iz katerih so izdelane vzmetnice, bodo vašemu telesu zagotavljali maksimalno udobje pri spanju in počitku. Tako bo prav vsaka noč minila v znamenju globokega spanca, zbujali pa se boste popolnoma naspani.

2. Ležišča naj bodo ortopedska in anatomska

Ortopedske in anatomske vzmetnice v največji možni meri preprečujejo bolečine v hrbtu, vratu in bokih. Izdelane so tako, da se popolnoma prilegajo obliki vašega telesa.

3. Vzmetnice za reciklažo

Posegajte po vrsti vzmetnic, ki jih lahko 100 % reciklirate. Takšne vzmetnice so namreč prijazne vaši koži in zdravju.

4. Ležišča z dobro zaščito

Vzmetnice, ki vam nudijo posebno vrsto zaščite, preprečujejo sproščanje neprijetne statične elektrike in nabiranje prahu, obenem pa odganjajo pršice.

5. Vzmetnice iz zračnih materialov

Ležišča, ki so narejena iz zračnih materialov, odlično dihajo in odvajajo vlago. Tako vam omogočajo, da vedno spite na suhem in udobnem.

5 priporočil za izbiro popolne vzmetnice

Življenje v pasivni hiši

Pasivna hiša

Če se boste odločili za gradnjo pasivne hiše, potem ne boste uživali le v nižjih stroških ogrevanja, ampak tudi v številnih drugih prednostih. A še preden spregovorimo o tem, najprej poglejmo, kaj pasivna hiša pravzaprav je. Gre za hišo, ki je zgrajena tako, da zelo dobro izkorišča sončno energijo, zaradi česar so toplotne izgube precej omejene.

Toplotne izgube se zmanjšujejo zaradi številnih dejavnikov, predvsem pa zaradi velikih debelin izolacije, ki jih ima pasivna hiša. Poleg tega pa tudi zaradi vgradnje kontroliranega prezračevanja, zmanjševanja toplotnih mostov, ustreznega oblikovanja, nenazadnje pa še zaradi preprečevanja nekontroliranih konvekcijskih izgub skozi netesna mesta.

Prednosti, ki jih nudijo pasivne hiše

Podjetje Rihter d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij za gradnjo pasivnih hiš v Sloveniji. Njihove pasivne hiše prinašajo številne prednosti, ki si jih bomo na kratko ogledali v nadaljevanju:

1. Nizki stroški ogrevanja. Tipični stroški ogrevanja pasivne hiše, ki se ponaša z velikostjo 130 kvadratnih metrov, se gibljejo v okolici 50 evrov. Če izberemo ustrezno ogrevanje, ne potrebujemo niti dimnika, ki ga je potrebno enkrat na leto dobro očistiti, kar s seboj spet prinese precejšnje stroške.

Izolacija pasivne hiše
Konstrukcijski sistem za pasivno gradnjo je razvilo podjetje Rihter d.o.o.

2. Skrb za okolje. Z odločitvijo za življenje v pasivni hiši zmanjšujete izpuste ogljikovega dioksida ter drugih strupenih plinov. Prav tako zmanjšujete tudi energetsko odvisnost Slovenije od fosilnih goriv.

3. Učinkovito prezračevanje. Pasivna hiša vam zagotavlja svež zrak, saj kontrolirano prezračevanje poskrbi za to, da se neprestano dovaja veliko svežega zraka. Zrak ni nikoli zatohel.

4. Zaščita proti plesni. Pasivna hiša nima toplotnih mostov, zato ni nobene skrbi, da bi se na stenah razvila plesen.

5. Enakomerno porazdeljena toplota. Enakomerna temperatura je še ena prednost, ki jo ponuja pasivna hiša. Izolacija takšne hiše je namreč zelo debela, zato ne prihaja do velikih nihanj v temperaturi. Tudi temperatura pri tleh je podobna temperaturi pod stropom.

6. Brez nadležnega mrčesa. Zaradi kakovostnega prezračevanja in učinkovite izolacije oken v pasivni hiši ni potrebno odpirati. Zato tudi ni nevarnosti, da bi hišo napolnile nezaželene žuželke.

Življenje v pasivni hiši ima torej številne prednosti, povezane predvsem z učinkovitim ogrevanjem in prezračevanjem. Poleg stroškovnih prihrankov velja poudariti tudi prijaznost pasivne hiše do okolja, saj je onesnaževanje zraka praktično nično.

Življenje v pasivni hiši

Alples – kuhinje slovenske kakovosti

Kuhinja Alples

Kuhinja Alples je prostor, kjer oživijo naša čutila. V njej se prepletajo različne vonjave, barve in okusi, ki pripovedujejo takšne in drugačne zgodbe. Vrhunske kuhinje Alples so kuhinje slovenske kakovosti, ki se lahko pohvalijo z odličnim dizajnom in funkcionalnostjo. Odlikujejo jih kakovostni materiali, vgrajeno okovje, sistemi blaženja ter natančna izdelava, vse to pa je najboljša garancija za to, da boste v njih uživali vrsto let.

Bistvo idealne kuhinje Alples sta estetika in funkcionalnost, ki sta v skladu z željami in potrebami vsakega uporabnika. V podjetju Alples stalno sledijo razvoju in tako so na tržišču ponudili novo generacijo kuhinj, ki dopolnjuje ostalo pestro ponudbo pohištva za dom. Nova kakovostna generacija kuhinj je namenjena vsem, ki želijo v svoj dom prinesti udobje narave, urbano razkošje, svet barv in harmonijo podeželja.

Alples prisega na odličnost na vseh področjih

Njihove kuhinje so dovršene do zadnje potankosti in do poslednjega detajla, na katerega sploh ne bi pomislili. Rešitve so pametne, inovativne in dolgoročne, saj je cilj kuhinje Alples prav ta, da bo še leta ostala v vašem domu. Kakovostna kuhinja se tako lahko pohvali z močno konstrukcijo in stabilnostjo elementov, prav tako je zanjo značilna natančna obdelava materialov ter skrbno izbrane surovine. Odlikuje se tudi po visoki zaščiti pred uporabo in obrabo. Kuhinje Alples si lahko ogledate na označeni povezavi, lahko pa obiščete tudi Il Ambienti pohištvena salona, ki se nahajata v Ljubljani in Murski Soboti.

  • Alples kuhinja - Urbana 1

Ko govorimo o kakovosti, ki jo ima kuhinja Alples, med najpomembnejše elemente zagotovo spadajo vodila. Zadnje čase je uveljavljen trend kuhinj brez ročajev oziroma z ročaji, ki so vgrajeni v vratca elementov. Vse bolj so razširjeni tudi sistemi odpiranja na potisk. Vodila so najboljše kakovosti, saj bo le tako zapiranje mehko, mi pa se bomo s tem izognili nepotrebnemu hrupu.

Ne smemo pozabiti tudi na polni izvlek, ki omogoči dober pregled nad vsebino predala. Posebni blažilci preprečujejo hitro zapiranje. Izbiramo lahko med kuhinjskimi omaricami z osvetljeno notranjostjo, vratca visečih omaric imajo na izbiro različne dvižne mehanizme, svetila pa lahko najdemo tudi na podnožjih.

Če si torej želite kakovostno kuhinjo slovenskega proizvajalca, potem ne spreglejte kuhinj Alples. Na voljo so različni modeli postavitve, različni materiali, barve in oblike, tako da boste zagotovo našli tudi kuhinjo, ki vam bo pisana na kožo. Pri tem pa ne pozabite na moto podjetja Alples: »Ko stanovanje postane dom«. Z izbiro kuhinje Alples vam bo v stanovanje zagotovo uspelo prinesti domačnost in z njim dobro počutje. Želimo vam uspešen nakup!

Alples – kuhinje slovenske kakovosti

Komode so prikupno pohištvo

Komode

Včasih se nam zazdi, da je naše stanovanje pusto in dolgočasno. Razmišljamo, kaj storiti, in nič pametnega nam ne pride na misel. Ne vemo pa, da je včasih lahko že ena sama majcena sprememba sposobna naš prostor spremeniti v nekaj povsem drugega. Med elemente, ki dajejo piko na i našemu stanovanju, sodijo tudi t. i. komode – pohištvo Volino.si. Na trgu se pojavljajo v številnih oblikah ter velikostih in najrazličnejših barvah, ki prostor predvsem poživijo.

Komode že od nekdaj veljajo za prikupno pohištvo, ki je izjemno lepo na pogled, predvsem pa funkcionalno. Vanje lahko spravimo nešteto drobnih stvari, nanje pa kak izjemen predmet ali šopek rož. Imele in uporabljale so jih tudi že naše mame in stare mame. Nekatere izmed njihovih komod so ostale uporabne še do današnjih dni, saj so bile narejene iz zelo trpežnega lesa.

Komode se podajo v vsak prostor

Ponavadi komode postavljamo v dnevne sobe, nič pa ni narobe, če jim prostor odmerimo v kopalnici, spalnici ali kleti. Kjerkoli so dobrodošle in pristojijo prav vsakemu prostoru. To so si zaslužile predvsem zaradi svoje enostavne in pogosto elegantne oblike, ki jo premore le malokatero pohištvo.

  • Komoda Andy

Večinoma so primerne tudi za prestavljanje, zato ni nič nenavadnega, da jih sem ter tja malo prestavimo, in prostor se takoj zdi drugačen.

Dovolimo si biti drzni

Če je naše pohištvo pustih barv, ki so sicer vedno aktualne ali brezčasne, pa si drznimo poleg njega postaviti nekaj, kar je drugače, bolj barvito in kar bo izstopalo. Komode so vsekakor elementi, pri katerih je barva lahko močna in vpadljiva. Zelo priljubljena je npr. rdeča, ki našemu prostoru vdahne strast in vsem gostom da vedeti, da si upamo biti drugačni. Drzna je lahko tudi kombinacija lesa in drugih materialov, ki se ponašajo z močnimi barvami.

Manjše ne pomeni tudi cenejše

Zavedati pa se moramo, da so ravno majhne in funkcionalne stvari lahko precej drage. To velja tudi za komode. Tisti, ki jih imamo, znamo povedati, da smo zanje odšteli kar nekaj denarja. Toda zagotovo nami ni žal, saj jih sicer sploh ne bi kupili. Če uspete komode dobiti po akcijski ceni, vsekakor razmislite o nakupu in izkoristite priložnost.

Komode so prikupno pohištvo

Lasersko rezanje prinaša uporabne izdelke za dom

Lasersko rezanje

V kovinskih obratih običajno proizvajajo izdelke in polizdelke za industrijo ter najrazličnejše jeklene konstrukcije. Ker so kovine naraven material, ki ga lahko brez težav recikliramo, pa postajajo vse bolj priljubljene tudi za praktične izdelke, ki jih uporabljamo doma. Da je njihova izdelava hitra in s tem poceni, običajno skrbi lasersko rezanje pločevine in cevi.

Vrhunska estetika, ki jo omogoča lasersko rezanje

V naših domovih je veliko kovinskih izdelkov, ki jih ne smatramo za estetske oziroma se njihove prisotnosti niti ne zavedamo. Nosilnemu ogrodju stopnišča, zunanji plošči radiatorja ali pločevini, ki obdaja pralni stroj, pač ne namenjamo nobene pozornosti, prav tako ne nosilcem za nadstrešek za avto. Za njihovo proizvodnjo se uporablja lasersko rezanje, kjer imamo v mislih predvsem praktično, ne pa estetske funkcije. A če smo nekoliko kreativni, lahko poskrbimo za veliko več.

Lasersko rezanje pločevine omogoča, da v ploščo iz pločevine zarežemo kakršen koli vzorec si zaželimo, s čimer lahko ustvarimo estetsko izjemno dovršene panele. Ti se lahko uporabljajo za predelne stene, za stenske obloge, iz njih se lahko oblikujejo omare, police in še marsikaj. Predstavljajte si na primer balkonsko ograjo iz kovine, ki je videti kot čudovit vzorec cvetlic.

Preprosta konstrukcija iz lesa in kovine

Enako velja tudi za cevi. Ni nujno, da so te namenjene uporabi zgolj kot nosilni element. Tako okrogle cevi kot cevi drugih oblik lahko natančno lasersko rezanje spremeni v dekorativne predmete. Cevni laser lahko s 3D rezanjem nadomešča žago in vrtalni stroj, z njim pa lahko material tudi rezkamo ali posnemamo robove. Tako nazadnje tudi kovinske noge mize niso več zgolj klasične, temveč se lahko ponašajo z domiselnim vzorcem, zarezami za kable računalnika in podobno. Terasa je lahko opremljena s kovinsko pergolo, kjer cevi nudijo vzpenjanje rastlinam, dopolnjuje pa jih senčilo, ki je narejeno iz z laserjem rezane pločevine zanimivega vzorca.

Lasersko rezanje cevi in pločevine se uporablja tudi za izdelavo domiselnih svetil, ograj stopnišč, mizic in stolov, celo drobnih stvari, kot so sklede za sadje ali svečniki, pogosto pa lasersko rezanje kovin opazimo tudi v proizvodnji najbolj drobnih osebnih predmetov, na primer nakita.

Ko naslednjič pomislite na lasersko rezanje, torej ne imejte pred očmi zgolj velikih kovinskih konstrukcij. Kovine so material, ki ga zaradi obstojnosti in možnosti oblikovanja ter obdelave že od nekdaj radi uporabljamo, sodobne tehnologije pa so nam omogočile, da smo pri tem vse bolj kreativni. Natančno rezanje s pomočjo laserja nam ponuja veliko možnosti, ki jih velja izkoristiti.

Lasersko rezanje prinaša uporabne izdelke za dom

Kako deluje toplotna črpalka?

Toplotna črpalka

Toplotna črpalka je kot sistem ogrevanja prostorov in sanitarne vode pri nas precej nova tehnologija, saj se na domačem tržišču njena priljubljenost dviguje šele v zadnjem desetletju. Precej več izkušenj imajo s tem načinom ogrevanja v skandinavskih deželah, kjer se lahko pohvalijo že z več desetletij izkušenj.

Toplotne črpalke so med seboj različne glede na to, na kakšen način delujejo oziroma iz kakšnega vira pridobivajo toploto. Najbolj znane in pri nas najdlje v uporabi so črpalke zrak – voda, ki so tudi cenovno običajno najbolj ugodne, vendar pa ne ponujajo najvišje učinkovitosti. Podjetje Varme, ki zastopa znamko Thermotech, zato ponuja črpalke zemlja – voda, ki so veliko bolj učinkovite in so se v tujini, predvsem v skandinavskih deželah, prav zaradi tega najbolj uveljavile.

Toplotna črpalka zemlja – voda

Toplotna črpalka MecatermMecaterm s svojimi inovativnimi črpalkami za pridobivanje toplote uporablja zemljo, torej črpa toploto iz tal. Vsi vemo, da tla tudi pozimi zamrznejo zgolj v svojem najvišjem sloju, pod površjem pa se temperatura tudi v največjem mrazu ohranja na temperaturi, ki presega ledišče – na temperaturi, ki je primerna tudi za zimsko hibernacijo živali.

Toplotna črpalka zemlja – voda torej zahteva zunanji kolektor, ki se nahaja pod površjem tal. V praksi gre za sistem cevi, ki so podobne cevem za talno ogrevanje, ter jih položimo pod zelenico ali drug primeren prostor v okolici hiše, ali pa se odločimo tudi za vertikalno geosondo (kadar je prostora malo). V ceveh pod površjem kroži voda s sredstvom proti zamrzovanju v zaprtem krogu, ki je povezan s toplotno črpalko oziroma toplotnim prenosnikom. Pri tem niso potrebne visoke temperature. Dovolj je, da je voda ogreta že na 6 °C, pa toplotna črpalka nemoteno deluje in nam omogoča ogrevanje prostorov in sanitarne vode brez uporabe kakršnega koli dodatnega ogrevanja.

Prav zato je toplotna črpalka Mecaterm najboljša izbira, saj zagotavlja toploto ob izjemnem znižanju stroškov za zimsko ogrevanje.

Kako deluje toplotna črpalka?

Uredite si svoj zelenjavni vrt

Zelenjavni vrt

Kdaj je pravi čas, da se odločite za lastni zelenjavni vrt? Vrt zahteva tako čas kot voljo, zato naj bo pravilo, da se za zelenjavni vrt odločite takrat, ko ugotovite, da vam bo delo na vrtu v veselje in sprostitev. Če za vrt ne boste imeli dovolj časa, se boste namreč zgolj obremenjevali, česa vse niste postorili. Če zanj ne boste imeli volje, ker bi raje kolesarili ali šli na masažo, namesto na vrt, pa slednji tudi ne bo prava odločitev. V tem primeru je bolje, da zelenjavo še naprej kupujete.

Kako pričeti?

Če urejate svoj prvi zelenjavni vrt, potem si gotovo ne velja zadati prevelikega projekta. Že res, da bi bilo odlično vse pridelati na vrtu, vendar to enostavno ni mogoče. Najbolje je, da se najprej odločite za tiste povrtnine, ki so najmanj občutljive, ter tiste, ki jih imamo doma najraje pri roki sveže oziroma ravnokar nabrane. Odlično se obnesejo paradižniki, čebula, kumare, korenje, gotovo pa vam bodo prišle prav tudi začimbe. Pomislite tudi na tisto zelenjavo, ki ostane v zemlji oziroma lahko plodove pobirate jeseni, pozimi in spomladi, na primer brstični ohrovt in šparglji.

Več o načrtovanju in urejanju zelenjavnega vrta si lahko preberete na spletni strani Nasveti.net.

Dela naj bo čim manj!

Pri načrtovanju vrta oziroma izbiri vrtnin, ki naj bi jih vseboval vaš zelenjavni vrt, pomislite tudi na to, koliko zalivanja zahtevajo posamezne rastline. Paradižnik je na primer poleti nujno zalivati, ravno tako kumare, ki sicer postanejo grenke.

Zalivanje paradižnika

Da bo dela manj, naredite zastirko, ki bo zadrževala vlago, prav tako pa preprečevala rast plevela. Sicer pa je dobro, da pri vrtu lovite deževnico, ki jo lahko uporabljate za zalivanje, poleti pa si pri namakanju pomagate s cevjo.

Najemite pomoč.

Zelenjavni vrt terja zlasti spomladi veliko ur dela, ker ga je potrebno prelopatati in tako zemljo prezračiti in zrahljati. Saj menda ne mislite tega delati ročno? Raje si najemite pomoč – nekoga, ki lahko prst obdela s frezo.

Držite se setvenega koledarja.

Če z vrtom nimate izkušenj, bo najbolje, da se zgledujete po tistih, ki jih imajo in jim pri delu na vrtu sledite, sicer pa velja, da je potrebno zelenjavni vrt obdelovati v skladu s setvenim koledarjem. Tako si boste zagotovili najboljši možni pridelek in se ne boste razburjali, da je šlo vaše delo v nič.

Zelenjavni vrt v koritih?

Živite v bloku, a imate stanovanje s teraso? Potem vrta ne najemajte takoj, temveč se najprej preizkusite z vrtičkanjem v koritih. V njih je lahko marsikaj, poleg tega pa vam bo vaš »vrt« še resnično pri roki.

Uredite si svoj zelenjavni vrt

Senzorji omogočajo kontrolo, prihranek energije in večje udobje

Senzorji

Ljudje smo sami po sebi opremljeni s kar nekaj senzorji, ki nam omogočajo varnost in udobje. Gre za čutila, ki nas opozarjajo na nevarnost preko vida, sluha, vonja, okusa in tipa, in zaradi katerih vemo, kdaj se je potrebno bolj obleči, kdaj je potrebno zapustiti zadimljen prostor, kdaj velja prisluhniti v temo in zaradi nepridipravov poklicati policijo. V sodobnem času pa se nam ni potrebno več zanašati zgolj na svoja čutila. Svoj prostor bivanja, dela ali počitnikovanja lahko usposobimo, da vse te funkcije opravlja namesto nas – tako da uporablja tipala in sodobno tehnologijo, ki omogoča spreminjanje parametrov oziroma prilagajanje. Govorimo seveda o tako imenovanih pametnih zgradbah, v katerih je poskrbljeno za avtomatizacijo.

Avtomatizacija zgradb se je sprva nanašala na uravnavanje ogrevanja in hlajenja, vendar se vse bolj pridružuje tudi nadzor ostalih parametrov, ki lahko bistveno vplivajo na kakovostno uporabo stavbe. Verjetno sta nekoliko manj pogosta nadzor kakovosti zraka in popoln nadzor osvetljave, zato se bomo podrobneje posvetili prav tema.

Na kaj opozarjajo senzorji kvalitete zraka?

Kakovost zraka je še kako pomembna za zdravo življenje in v bivalnih prostorih ji ves čas namenjamo pozornost ter skrbimo za dobro prezračevanje. Da lahko senzorji kvalitete zraka kažejo podatke o tem, da je zrak potencialno nevaren, pomislimo večinoma le takrat, ko po radiu poslušamo podatke iz avtomatskih merilnih naprav za onesnaženost zraka v mestih, ter prisluhnemo nasvetu, da naj ne odpiramo oken.

Senzor kvalitete zraka

Za razliko od našega doma pa se s kakovostjo zraka ves čas neposredno ukvarjajo v marsikateri industriji. Senzorji kvalitete zraka so nameščeni v najrazličnejših proizvodnjah, še zlasti tam, kjer se uporablja strupene in nestrupene kemikalije. Prav tako so nameščeni povsod, kjer v proizvodnih in tehnoloških procesih nastajajo plini, ki lahko izpodrivajo kisik oziroma zavzamejo prevelik delež v celotnem zraku, poleg tega pa se tudi izločajo najrazličnejši prašni in trdni delci, ki so človeku škodljivi. Senzorji kvalitete zraka v primeru, da je v zraku prevelika količina ogljikovega dioksida ali katerega drugega plina, takoj opazijo težavo. Na ta način poskrbijo za pravočasno zračenje, ob hudi nevarnosti pa tudi opozorijo, da je potrebno prostore zapustiti. Senzorji kvalitete zraka s tem dejansko rešujejo življenja.

Kaj pa senzorji osvetljenosti?

Običajno si pod izrazom senzorji osvetljenosti predstavljamo vsakdanje senzorje, ki skrbijo za vključitev in izključitev luči. Res je, doma lahko z avtomatizacijo zgradbe oziroma s pametno hišo poskrbimo za popolno programiranje, ki nadzoruje notranjo, zunanjo in okrasno razsvetljavo, po možnosti pa je temu dodan še senzor gibanja. Vendar so senzorji osvetljenosti v industriji, obrti, laboratorijih in podobno nekaj povsem drugega.

Senzor osvetljenosti

Senzorji osvetljenosti dejansko merijo svetlobo. Tam, kjer je v tehnološkem procesu pomembno, kakšni svetlobi se izpostavi določen material, je potrebna natančnost, saj lahko proces le tako poteka po vseh standardih in nam da kakovostne izdelke.

Senzorji za popolno avtomatizacijo

Podjetje Andivi d.o.o. vam lahko ponudi vse vrste senzorjev oziroma tipal, ki jih potrebujete za uravnavanje različnih nastavitev v svojem domu, pisarni, obrtni delavnici, raziskovalnem laboratoriju, industrijski hali, kmečkem gospodarskem poslopju ali kakršni koli drugi stavbi. Prav tako poskrbijo za izvedbo celotnega sistema avtomatizacije stavbe in za nadzorni sistem, s katerim boste lahko poskrbeli za učinkovito in zanesljivo upravljanje.

Senzorji omogočajo kontrolo, prihranek energije in večje udobje

Abstraktne stenske nalepke za sodoben videz doma

Abstraktne stenske nalepke

Z možem sva pred tremi leti pričela zidati hišo in pred mesecem dni sva se končno vselila. Zamislila sva si majhno, a zelo sodobno hišo, v kateri so ravne in preproste linije ter odprti prostori. Pohištvo imava v barvi venge (zelo temno rjava, skoraj črna), in nikjer ni ničesar »kičastega« ali »načičkanega«. Rada imava preprostost in čiste linije brez balasta. In v čem je problem? Da so takšne stvari v revijah videti odlično, ko pa se enkrat v takšen dom vseliš, deluje nekoliko hladno in sterilno. Otrok zaenkrat še nimava, da bi pomagali z razmetavanjem in s svojo šaro v pisanih barvah, tako da sva si rekla, da bova morala proti tej hladnosti nekako pač ukrepati sama.

Abstraktne stenske nalepke za več svežine

Razmišljala sva o tem, kaj bi lahko spremenila. Za začetek sva v stanovanje postavila nekaj velikih lončnic, a lonci so bili spet črni. Tako da je postalo očitno, da bo treba poskrbeti tudi za nekaj barve. Prijatelji so nama predlagali stenske nalepke, a sva bila na začetku proti. Nobeden od naju si ni mogel predstavljati, da bi imel po stenah rože, ptičke, mačke in podobne motive, ki spadajo bolj v kakšno podeželsko hišico ali vrtec. Dokler nisva naletela na abstraktne stenske nalepke, za katere sva takoj vedela, da bi bile za najino hišo kot nalašč.

  • Abstraktna stenska nalepka - šestkotniki

Zakaj so abstraktne stenske nalepke za naju kot nalašč? Vedela sva, da bi bile stenske nalepke zanimive, da se prostori nekoliko dopolnijo z barvami in tako osvežijo ter popestrijo, vendar pa nisva želela motivov, ki upodabljajo realne slike iz sveta. Med abstraktnimi stenskimi nalepkami sva se tako takoj zagledala v tiste, ki so najbolj v najinem stilu: v najrazličnejše geometrijske vzorce.

Pričelo se je pri raznih krogih in kvadratkih, nazadnje pa sva našla tudi abstraktne stenske nalepke z vzorci, ki so tako mojstrsko sestavljeni iz najrazličnejših ravnih črt in krivulj, da te kar »potegnejo vase«. Če jih dolgo opazuješ in pri tem morda nekoliko pozabiš na fokus, se ti nazadnje zdi, da ti kar malo zaplešejo pred očmi. Zato sva se odločila, da bova raje nekoliko bolj skromna, da ne bodo prostori nazadnje delovali psihedelično.

Odločila sva se za šestkotne nalepke, v katerih so vzporedne črte, šestkotnike pa lahko med seboj poljubno sestavljaš in dopolnjuješ. Tako jih bova po nekaj na kupu razporedila na različne dele sten, kamor nama zaradi upoštevanja razporejenosti pohištva pristajajo. In barve? Večina šestkotnikov oziroma črt v njih bo še vedno črnih, med njimi pa bosta tu in tam kakšen živo rdeč in živo zelen. Glede barve se nekako nisva mogla sporazumeti, tako da sva nazadnje izbrala dve.

Abstraktne stenske nalepke za sodoben videz doma