6 najcenejših načinov ogrevanja

Najcenejši načini ogrevanja

Ste tudi vi med tistimi, ki ste pozimi radi na toplem? Potem je najboljši nasvet za poceni ogrevanje tisti, ki ga je z mano večkrat delila babica: »Obleci si pulover!« Res je, ljudje imamo radi pozimi v  stanovanju zelo toplo, da smo lahko zgolj v kratkih rokavih. Vendar pustimo šalo ob strani. Poceni ogrevanje nam pride prav v vsakem primeru, saj so stroški marsikje izjemno visoki.

Pripravite svoj dom na poceni ogrevanje

Da bi za ogrevanje porabili čim manj, je treba najprej primerno pripraviti svoj dom, ne pa le razmišljati o tem, kako čim manj plačati za ogrevanje. Kaj to pomeni? Dom mora biti primerno izoliran, poskrbeti moramo za tesnjenje oken in vrat, ki naj bodo kakovostna, ob vetru in mrzlih nočeh spustimo rolete, čez dan odstremo okna in izkoristimo toploto sonca …

Kateri načini ogrevanja so najcenejši?

Zagotovo je najceneje, če živimo v pasivni hiši, najdražje pa, če smo v stari stavbi, ki je energijsko potratna, ob tem pa se ogrevamo z zastarelimi sistemi. Peč na kurilno olje ali ogrevanje s staro termoakumulacijsko pečjo vas lahko hitro staneta preveč. In s čim ju zamenjati?

1. Ogrevanje na zemeljski plin, če imate možnost priklopa na plinovod, je zagotovo udobno in cenovno zmerno. Strošek ni velik, saj lahko uporabite radiatorje svojega starega centralnega sistema, plinska peč pa stane od okoli 600 evrov dalje.

Ogrevanje na plin

2. Ogrevanje s poleni. Res je, da ogrevanje na drva ni najbolj praktično, je pa poceni. Če imate lasten gozd, je tako rekoč zastonj, sicer pa vas meter drv v trenutni situaciji, ko so v gozdovih težave z lubadarjem, ne bo stal več kot 40 evrov na meter.

3. Ogrevanje s peleti. Lesni peleti imajo visok energijski učinek, so cenejši kot drva, poleg tega pa je ogrevanje še bolj praktično, saj ni treba ves čas dodajati na ogenj.

4. Ogrevanje na elektriko – talno gretje. Sodobni načini ogrevanja na elektriko niso tako potratni, kot so bili nekoč, in električno ogrevanje tal je lahko ob dobrem sistemu tudi cenovno ugodno.

5. Ogrevanje s pomočjo toplotne črpalke je v samem začetku kar velika investicija, ki je odvisna od tega, za kakšno toplotno črpalko se odločite, vendar pa lahko zanj dobite subvencijo oziroma ugoden kredit. Začetna investicija se hitro povrne, kajti mesečno boste za ogrevanje plačevali izjemno malo.

Toplotna črpalka

6. Ogrevanje s pomočjo sončne energije. Sončna energija se pri nas večinoma še vedno uporablja bolj za gretje sanitarne vode kot pravo ogrevanje, kajti tudi tu je lahko investicija visoka. Pri sončni energiji je pogosteje kot pri toplotni črpalki potrebno dogrevanje, zato ne bo odveč, če imate v svojem domu tudi manjši kamin.

6 najcenejših načinov ogrevanja