Kako pomagajo terapevtska glasbila?

Terapevtska glasbila

Ste že slišali za glasbeno terapijo? Če niste, potem boste danes izvedeli nekaj zelo pomembnega. Glasbena terapija obstaja in dejansko deluje. Le kako tudi ne bi, ko pa smo ljudje kot čuteča bitja tako zelo povezani z glasbo, ki nas lahko spravi v dobro ali slabo voljo.

Tudi slednje seveda drži v primeru slabih spominov, ki so vezani nanjo, a za to ni nobene potrebe, če si le izberemo pravo glasbo ali zvok za svojo dušo in trenutno stanje duha. Tokrat vam bomo predstavili terapevtska glasbila, ki se jih uporablja v namene sproščanja na fizičnem, čustvenem in duhovnem področju.

Gongi

Za gong velja, da je eno najmočnejših terapevtskih glasbil, kar jih poznamo. Najbolj znani uporabniki in promotorji gongov so tibetanski menihi, ki njihovo moč umirjanja duha in koncentracije uporabljajo že dolga stoletja. Terapevtski gong pa lahko kupite tudi v Sloveniji.

Gong Sound Sun Saturn 40cm
Gong Sound Sun Saturn z udarjalko (Symphony.si)

V glasbeni trgovini Symphony International je tako denimo na voljo kitajski gong premera 25 ali 30 cm, ki ga dobite v kompletu z ličnim stojalom in udarjalko, na voljo pa so tudi drugi gongi različnih velikosti. Terapija z gongom se imenuje tudi zvočna kopel. To je vsekakor zelo prijetna in pomirjujoča izkušnja.

Druga terapevtska glasbila

Med drugimi terapevtskimi glasbili najdemo energijske zvočne ploščice, pa denimo terapevtske vilice, pri katerih omenimo, da zvenijo v času enega orbitalnega obdobja okoli sonca.

Terapevtske vilice Meinl Jupiter TTF-J
Terapevtske vilice Meinl Jupiter TTF-J (Symphony.si)

Tu je še rožena ropotulja, ki je narejena iz posebnih lesenih obročkov iz lesa siamskega hrasta. Se sprašujete, kako deluje takšno terapevtsko glasbilo? Predstavljajte si, da ob stresanju glasbila iz njega izvabite pomirjujoč zvok, ki je zelo podoben padajočemu slapu vode.

Kristalofon

Še eno terapevtsko glasbilo, ki je zelo priljubljeno med uporabniki zvočnih terapij, je kristalofon. Mogoče bomo še najbližje pravemu opisu glasbila, če rečemo, da gre za pojočo posodo. Kristalofoni so uglašeni različno. Nekateri na ton C, drugi na E in podobno.

Kristalofoni Thomann Crystal Singing Bowl
Kristalofoni Thomann Crystal Singing Bowl IFC (Symphony.si)

Frekvenca, s katero nas »poboža« to terapevtsko glasbilo, je navadno 440 Hz, lahko pa gre tudi za drugo frekvenco, odvisno od modela in namena glasbila. Na kristalofon igramo s pomočjo udarjalke ali posebnega obroča, ki je prav tako del kompleta.

Ročni boben

Ste mnenja, da boben ne more biti terapevtsko glasbilo? Pomislite na kakšno sceno iz filma, kjer se indijansko pleme posede okoli bobna in zajema energijo ob natančno odmerjenih udarcih in ritmih mojstra tega glasbila.

Ročni boben Freestyle Ashiko TOCA je nigerijski boben, ki je narejen iz enega kosa lesa. Boben je izdelan na način, da je nanj moč igrati sede ali stoje, pri čemer pa kakovost zvoka oziroma resonanca ostane nedotaknjena.

Kako pomagajo terapevtska glasbila?