7 razlogov, zakaj je e-kolo prava izbira za starejše

E-kolo za starejše

Čeprav ni skrivnost, da ima vožnja z e-kolesom številne koristi za zdravje, je vprašanje bolj kompleksno, če se osredotočimo na starejše kolesarje. S starostjo se na splošno pojavlja več zdravstvenih stanj in težav – zmanjšana mobilnost, večje tveganje za bolezni ter slabše kognitivne in motorične funkcije so težave, ki jih je treba obravnavati resno.

E-kolesarjenje je oblika vadbe, ki prinaša številne prednosti zlasti za starejše kolesarje. V tem članku vas bomo seznanili z najpomembnejšimi zdravstvenimi prednostmi e-kolesarjenja za starejše.

1. E-kolesarjenje lahko pomaga preprečevati bolezni

E-kolesarjenje aktivna vadba, ki se uvršča med aerobne športe. Pomaga izboljševati zdravje srca in ožilja (srca, pljuč in pretoka krvi). Zaradi tega lahko e-kolesarjenje dejansko pomaga pri preprečevanju bolezni, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen tipa II, rak in druge.

Električna kolesa zagotavljajo dobro ravnovesje med aktivno vadbo in počitkom, brez da bi se ustavili, saj lahko kolesarji uporabljajo visoko stopnjo pomoči pri poganjanju pedal. Na ta način si zagotovijo vadbo brez nepotrebne preobremenitve telesa.

2. Pomaga pri obvladovanju bolezenskih stanj in poškodb

Ena od slabosti tradicionalnega kolesarjenja je, da ni dostopno zlasti tistim, ki se spopadajo z boleznimi in telesnimi težavami. Dolgotrajno kolesarjenje je lahko zelo utrujajoče in na koncu pretežko za ljudi z boleznimi, kot so artritis, bolezni srca, sladkorna bolezen ali druge bolezni, povezane s starostjo, ter dejansko predstavlja tveganje za poškodbe.

Žensko električno kolo Giant Liv Tempt E+ 1
Žensko električno kolo Giant Liv Tempt E+ 1 (Extreme Vital)

Dokazano je, da e-kolesarjenje tudi pri starejših ljudeh z zdravstvenimi težavami, ki vplivajo na njihovo ravnotežje in obseg gibanja, pomaga izboljšati s starostjo povezane težave. Starejši lahko s pomočjo e-koles počasi krepijo moč, vzdržljivost in obseg gibanja.

3. Pripomore k lajšanju simptomov Parkinsonove bolezni

Po nekaterih raziskavah naj bi e-kolesarjenje celo pomagalo lajšati simptome Parkinsonove bolezni. Leta 2003 se je raziskovalec Jay Alberts s prijateljem, ki je imel Parkinsonovo bolezen, odpravil na kolesarjenje. Alberts je opazil, da je prijatelj, ki je vozil na zadnjem delu njegovega kolesa tandem, med potjo izboljšal svojo pisavo in splošne motorične funkcije.

Ker električna kolesa nudijo podobno pomoč kot tandemska kolesa – torej niso popolnoma odvisna od človeške moči, temveč dajejo dodatno spodbudo – so prednosti podobne. Alberts je zaključil, da vaje, kot je e-kolesarjenje, omogočajo starejšim, zlasti tistim z nevrološkimi obolenji, da izboljšajo in obvladujejo svoje simptome s tem aktivnim načinom življenja, ki jih ne poslabša ali utruja tako zlahka kot druge vaje.

4. Je varna in zanesljiva možnost

Na žalost se mora veliko starejših soočiti z dejstvom, da so omejeni tako z vidika fizičnih dejavnosti kot tudi z možnostmi prevoza. Ker je lahko vožnja s starostjo pogosto nevarna zaradi slabšega vida in motoričnih funkcij, nemalokrat postane celo prepovedana.

Na srečo se je e-kolesarjenje izkazalo kot varna in učinkovita aktivna možnost za vse. Pravzaprav obstaja nešteto osebnih pričevanj kolesarjev, ki so utrpeli večje telesne poškodbe ali stanja, med katerimi so kronične bolečine, zamenjave sklepov, težave s hrbtom, umetni srčni spodbujevalniki, diabetes, umetne okončine, visoka starost in drugo, ki so ugotovili, da jim je e-kolesarjenje zaradi enostavne uporabe in manjše obremenitve telesa pomagalo pri rehabilitaciji in vsakdanjih opravkih.

5. Pripomore k izboljšanju kognitivnih funkcij

Študije so pokazale, da lahko uporaba e-koles pomaga izboljšati kognitivne funkcije in zavira kognitivni upad. Kognitivne funkcije so procesi, ki izvajajo mentalne naloge obdelave informacij in so povezane tudi s spominom, ohranjanje dobre kognicije pa je izjemno pomembno za naše zdravje.

Če torej z aktivnostjo poskrbite za zdrave možgane, lahko preprečite in obvladate degenerativne bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.

6. Izboljša duševno zdravje

E-kolo starejšim omogoča način prevoza, ki jim prinaša občutek svobode, ki bi jim bil sicer lahko odvzet. Študije so pokazale, da kolesarji po vožnji z e-kolesom niso le bolj zadovoljni, temveč da se občutno izboljša tudi njihova samozavest.

Moško električno kolo Scott Sub Cross eRide 30
Moško električno kolo Scott Sub Cross eRide 30 (Extreme Vital)

Možnost gibanja zunaj, tudi če je zaradi povečane pomoči pri poganjanju pedal minimalna, zelo verjetno pripomore k temu, da se ljudje počutijo duševno bolj zdrave. Vozniki ugotavljajo, da se z lahkoto in bolj redno vozijo na daljše razdalje in da jim je to spremenilo življenje. In ne samo, da so postali bolj fit, tudi izboljšali so svoje razpoloženje in se odpravili od doma.

7. Z e-kolesom se lahko izboljša splošno kakovost življenja

Številni vozniki e-kolesa, ki so starejši od 60 let, so osebno ugotovili, da so si z e-kolesarjenjem lahko opomogli po nesrečah, kot so prometne nesreče, poškodbe in druga stanja.

Ta rehabilitacijska oblika vadbe ne le pomaga vrniti gibanje in aktivnost v življenje ljudi, temveč jim omogoča tudi, da se lahko vozijo na delo in z avtom, kar jim omogoča, da so dejavno vključeni v svojo skupnost.

7 razlogov, zakaj je e-kolo prava izbira za starejše