Kako deluje toplotna črpalka?

Toplotna črpalka

Toplotna črpalka je kot sistem ogrevanja prostorov in sanitarne vode pri nas precej nova tehnologija, saj se na domačem tržišču njena priljubljenost dviguje šele v zadnjem desetletju. Precej več izkušenj imajo s tem načinom ogrevanja v skandinavskih deželah, kjer se lahko pohvalijo že z več desetletij izkušenj.

Toplotne črpalke so med seboj različne glede na to, na kakšen način delujejo oziroma iz kakšnega vira pridobivajo toploto. Najbolj znane in pri nas najdlje v uporabi so črpalke zrak – voda, ki so tudi cenovno običajno najbolj ugodne, vendar pa ne ponujajo najvišje učinkovitosti. Podjetje Varme, ki zastopa znamko Thermotech, zato ponuja črpalke zemlja – voda, ki so veliko bolj učinkovite in so se v tujini, predvsem v skandinavskih deželah, prav zaradi tega najbolj uveljavile.

Toplotna črpalka zemlja – voda

Toplotna črpalka MecatermMecaterm s svojimi inovativnimi črpalkami za pridobivanje toplote uporablja zemljo, torej črpa toploto iz tal. Vsi vemo, da tla tudi pozimi zamrznejo zgolj v svojem najvišjem sloju, pod površjem pa se temperatura tudi v največjem mrazu ohranja na temperaturi, ki presega ledišče – na temperaturi, ki je primerna tudi za zimsko hibernacijo živali.

Toplotna črpalka zemlja – voda torej zahteva zunanji kolektor, ki se nahaja pod površjem tal. V praksi gre za sistem cevi, ki so podobne cevem za talno ogrevanje, ter jih položimo pod zelenico ali drug primeren prostor v okolici hiše, ali pa se odločimo tudi za vertikalno geosondo (kadar je prostora malo). V ceveh pod površjem kroži voda s sredstvom proti zamrzovanju v zaprtem krogu, ki je povezan s toplotno črpalko oziroma toplotnim prenosnikom. Pri tem niso potrebne visoke temperature. Dovolj je, da je voda ogreta že na 6 °C, pa toplotna črpalka nemoteno deluje in nam omogoča ogrevanje prostorov in sanitarne vode brez uporabe kakršnega koli dodatnega ogrevanja.

Prav zato je toplotna črpalka Mecaterm najboljša izbira, saj zagotavlja toploto ob izjemnem znižanju stroškov za zimsko ogrevanje.

Kako deluje toplotna črpalka?