7 trikov, kako do manjše porabe goriva

Manjša poraba goriva

Lastnike avtomobilov, poleg rednih servisov in morebitnih popravil, finančno »boli« še točenje goriva. Gre za strošek, ki bi ga vsi radi vsaj nekoliko zmanjšali, če bi bilo to le mogoče. Pa je? Seveda je! Z uporabo nekaj preprostih trikov lahko precej zmanjšate porabo goriva.

Gre tudi za nekatere stvari, ob katerih morda sicer zgolj odmahnete z roko. Dejstvo pa je, da vsaka malenkost prinese svoj prispevek, ki je na koncu meseca lahko kar precejšen. Preverite torej spodnjih 7 trikov, kako do znižanja porabe goriva.

1. Prilagodite stil vožnje

Vsak voznik ima nekoliko drugačen stil vožnje. Nekateri so ekstremno previdni in se striktno držijo vseh predpisov, drugi radi vozijo malce hitreje, tretji se poženejo ob zeleni luči, kot bi tekmovali in ne vozili le od križišča do križišča.

Agresivna vožnja močno vpliva na povečano porabo goriva, pri čemer pa voznik ne pridobi ničesar, saj ga na naslednjem križišču znova ustavi rdeča luč ali drugo vozilo. Prav tako takšen način vožnje ni varen in povzroča hitrejšo obrabo materiala ter zvišuje druge stroške. Ko v daljavi opazite rdečo luč, zavirajte z motorjem in ne v prostem teku z nogo na zavori.

2. Redno vzdrževanje vozila

Če želimo, da bo motor vozila deloval optimalno in tako trošil tudi gorivo, je nujno, da je vzdrževan. In ne gre zgolj za motor, ki lahko v določenih primerih potroši precej več goriva že zato, ker kakšna malenkost ne deluje, kot bi morala.

Reden servis avtomobila
Tudi reden servis avtomobila vpliva na porabo goriva.

Lahko so krive vžigalne svečke, črpalka goriva, lovljenje obratov in podobno. K večji porabi goriva prispevajo tudi obrabljene pnevmatike, ki se večkrat zavrtijo v prazno in ne nudijo dobrega oprijema, kar kompenziramo z načinom vožnje. Prav tako se poraba goriva poveča, kadar imamo na vozilu nameščene pnevmatike, ki niso namenjene določenemu letnemu obdobju.

3. Ne točite goriva do vrha

Enako, kot velja za večje število potnikov ali kramo v prtljažniku, tudi teža goriva, ki ga prevažamo s seboj, vpliva na porabo. Če to ni nujno in se ne vozimo kam daleč, potem nima smisla točiti goriva do vrha. Raje pojdite na bencinsko črpalko enkrat ali dvakrat več na mesec, saj se vam bo poznalo v denarnici.

4. Reducirajte uporabo električnih naprav

Uporaba električnih naprav v vozilu prav tako vpliva na porabo goriva, saj zahteva več moči motorja, ki mora skrbeti tudi za polnjenje akumulatorja. Če temperatura ni pretirano visoka, ni nobene potrebe po klimatski napravi. Tudi polnjenje pametnih naprav terja svoj davek. Saj veste, kamen na kamen, palača.

5. Izogibajte se prometnim konicam

Če je le mogoče, se ognite vožnji v času prometnih konic. Nenehno speljevanje in zaviranje ter vožnja v prvi in drugi prestavi so razlogi za povečano porabo goriva. Tudi stanje v koloni ne mine brez porabe, kajti motor je ves čas prižgan.

6. Ne uporabljajte akumulatorja ob ugasnjenem vozilu

Ko imate doma piknik, morda radi prižgete avtoradio in si popestrite dogajanje, a bo to praznilo vaš akumulator, kar pomeni, da ga bo ob naslednji vožnji potrebno polniti.

Prazen akumulator vozila
Pazite, da se vam akumulator ne bo popolnoma izpraznil.

Pozorni bodite tudi, da ugasnete vse električne porabnike v vozilu, ko parkirate in ugasnete motor. V prvi vrsti zato, da ne bi imeli naslednjič težav s praznim akumulatorjem, pa tudi zato, ker bo motor ob zagonu potreboval precej več moči.

7. Pospravite strešne nosilce

Aerodinamika je eden ključnih elementov pri porabi goriva. Prav zato oblikovalci po celem svetu snujejo karoserije, ki bi zaradi svoje oblike omogočale karseda nizko porabo goriva.

Čeprav je strešni kovček izdelan z mislijo na to in je aerodinamičen, pa to ne pomeni, da bi ga morali voziti naokoli kar tako, ker se vam ga ne da pospraviti. Enako velja za strešne nosilce, saj prav vsak element na vozilu, ki odstopa od karoserije, povzroča dodaten zračni upor in obremenjuje motor.

7 trikov, kako do manjše porabe goriva